Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testy pracovníků v domovech pro seniory jsou zatím negativní

Zatím všechny provedené testy u pracovníků v domovech pro seniory vyšly negativně. Otestovat zbývá ještě asi 7 lidí, kteří nebyli v posledních dnech na pracovišti.

Negativně zatím vyšly všechny testy, které hygienici zkušebně provedli u pracovníků domovů pro seniory v Libereckém kraji. Pro pilotní projekt vybrali hygienici dva domovy v Českém Dubu a Liberci-Františkově, kde už se onemocnění covid-19 v minulých dnech objevilo. Žádný z testů ale zatím nebyl pozitivní, řekl po jednání krizového štábu ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

„Zbývá ještě otestovat pět nebo sedm lidí, kteří nebyli na pracovišti,“ doplnil Valenta. Celkem by testováním mělo projít více než 200 zaměstnanců obou domovů, kompletní výsledky budou mít hygienici po Velikonocích. Klienty domovů testovat nebudou. „V návaznosti na naše testování by se po Velikonocích mělo rozjet to republikové testování všech zaměstnanců domovů důchodců a zařízení pro seniory rychlotesty,“ doplnil Valenta. Podle odhadů by mělo testováním projít více než 3000 lidí.

U všech pracovníků dvou vybraných domovů v Libereckém kraji použili hygienici jak testy PCR, tak rychlotesty. Kombinací dvou typů testu, z nichž první je na prokázání viru a ten druhý prokazuje protilátky, získají podle Valenty ucelený obraz o zdravotním stavu z hlediska koronavirové infekce. „O tom, jestli ten personál v minulosti infekci prodělal, jestli ji prodělal v nedávné nebo blízké době anebo jestli je teď akutně infekční,“ dodal krajský hygienik.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Před více než týdnem se nákaza objevila v Domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se tam údržbář, který do styku s klienty nepřišel. O pár dní později se nemoc objevila také v Domově seniorů v Liberci - Františkově. Covid-19 odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba skončili v nemocnici, jeden z nich zemřel. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, tam ale testy nákazu neodhalily.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, Liberecký, domov pro seniory, domov, Vladimír Valenta, Liberecký kraj, infekční onemocnění, Velikonoce, Liberec, Český Dub, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy pracovníků v domovech pro seniory jsou zatím negativní  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.