Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Příští týden bude v kraji další odběrové místo, zajistí ho liberecká pobočka

Ze včerejšího jednání vyplynulo, že Liberecký kraj potřebuje další odběrové místo pro testování na koronavirus. Vzniknout by mělo po neděli.

Zajistí ho liberecká pobočka zdravotního ústavu, zatím není rozhodnuto, kde stanoviště bude. Po jednání s řediteli nemocnic to řekl náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Vedení kraje tím reaguje na stížnosti na nedostatečné kapacity odběrových míst. V Liberci čekali v pondělí lidé ve frontě na odběr až pět hodin, za celý den Krajská nemocnice Liberec otestovala 399 lidí. „Takové fronty už by se neměly opakovat, odběrová místa prodloužila v reakci na situaci provozní dobu, v Liberci pracoviště také posílili, dnes už to nebylo takové drama," uvedl Sobotka.

Nové místo i rezervační systém

Situace by se navíc měla podle hejtmanova náměstka zlepšit se zavedením rezervačního systému. Zatím se mohou na konkrétní dobu objednat jen samoplátci, od pondělí už by měli mít podle Sobotky možnost rezervovat si čas odběru i pacienti, které na testování pošle praktický lékař nebo hygienici. „Od pondělí chceme spustit portál, kde budou všechna odběrová místa a každý bude mít šanci se zaevidovat," řekl Sobotka.

Potvrzených případů covidu-19 v Libereckém kraji v posledních dnech rychle přibývá. Za víkend vzrostl počet aktuálně prokázaných případů o 51, za posledních 24 hodin odhalily testy v kraji dalších 52 infikovaných. Vyplývá to z údajů, které dnes odpoledne aktualizovala Krajská hygienická stanice v Liberci (KHS). V kraji teď eviduje 426 aktivních případů, nejvíc - 239 - je jich na Liberecku. V nemocnici jsou aktuálně čtyři nemocní, tři na infekčním oddělení a jeden ve vážnějším stavu na ARO.

Od začátku pandemie nechali hygienici v kraji otestovat 22.232 lidí, 660 jich odeslali k testování jen za pondělí. Odběry zajišťují stanoviště v nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici a vyjíždějí i dva mobilní týmy z Liberce.

Podle mluvčího Krajské nemocnice Liberec Václava Řičáře provedli jen v Liberci v pondělí mimo 399 odběrů na stanovišti v nemocnici dalších 207 s výjezdovou sanitkou a dva na ambulanci infekčního oddělení. „Z toho bylo pozitivních 41 pacientů, to je 6,7 procenta testovaných," dodal Řičář. Jen 45 testů z celkových 608 výtěrů bylo podle něj pro samoplátce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hradecká Drbna/Kateřina Malá

Štítky ČR, koronavirus, testování, Liberecký, Liberec, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Příští týden bude v kraji další odběrové místo, zajistí ho liberecká pobočka  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.