Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V kraji přibývá počet lidí s potvrzeným koronavirem, roste i počet nakažených nad 65 let

V Libereckém kraji přibývá počet potvrzených případů koronaviru. V nemocnicích je asi pět desítek osob.

V Libereckém kraji za úterý přibylo rekordních 276 potvrzených případů covidu-19, přibývá pacientů starších 65 let. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to novinářům řekl krajský hygienik Vladimír Valenta. Předchozí nejvyšší denní nárůst od prvního zjištěného případu z 10. března bylo nedělních 166 pozitivně testovaných lidí. Dominantním ohniskem je aktuálně liberecké divadlo, kde je nejvíc případů v opeře a orchestru. Jsou i tři případy v obecenstvu, u lidí kteří seděli v první řadě na opeře Jakobín.

Hygienici zatím zvládají trasovat. V nemocnicích v Libereckém kraji leží 50 pacientů ve vážném stavu, nejvíc - 31 v Liberci. „Zatím to zvládají," doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. „Máme přístroje, máme ventilátory, ale hrozí, že budeme mít nedostatek personálu. Proto už v některých nemocnicích, například v Jablonci omezují plánované operace," doplnil Sobotka. Problémem jsou podle něj covid pozitivní bezdomovci, ale také péče o seniory, kteří se z nemocnic vracejí do domácí péče.

Nejhorší situace je na Liberecku, na které připadají dvě třetiny aktivních případů v kraji. Za posledních sedm dní zaznamenal okres Liberec 306 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Jen na Uherskohradišťsku byl nárůst za týden vyšší, za posledních sedm dnů tam mají přes 392 potvrzených případů covidu-19 na 100.000 obyvatel.

Ode dneška na Liberecku začíná výuka na dálku pro střední školy a zavřené jsou i základní umělecké školy. Kvůli zhoršující se epidemické situaci nově také pacienty s nemocí covid-19 nepřijímá pouze Krajská nemocnice Liberec, ale také ostatní tři páteřní nemocnice v Libereckém kraji. Jablonecká nemocnice kvůli tomu uzavřela lůžkové oddělení ortopedie, které vyčlenila pro covidové pacienty.

V Libereckém kraji v posledních dnech nových případů výrazně přibývá. Za předchozích šest dnů byl přírůstek za 24 hodin jen dvakrát nižší než 100. Od začátku října hygienici evidují v kraji 865 případů, což je čtvrtina všech pozitivně testovaných od začátku března. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji 1559 aktivních případů. Podle hygieniků se nákaza šíří zejména ve věkové kategorii 15 až 24 let, roste ale i podíl v rizikové kategorii nad 65 let. Z pěti procent na celkovém počtu v kraji v posledních dnech stoupl na dvojnásobek. V souvislosti s koronavirem v kraji zemřelo 11 lidí, z toho čtyři za poslední dva týdny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jesenická nemocnice

Štítky ČR, koronavirus, správa, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, nemocnice, pacient, Přemysl Sobotka, Vladimír Valenta, Liberec, Jakobín, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibývá počet lidí s potvrzeným koronavirem, roste i počet nakažených nad 65 let  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.