Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberečtí vojáci budou pomáhat v domovech pro seniory v Jablonci a Rokytnici

Liberečtí chemici se zapojí během koronaviru do péče o seniory ve dvou domovech v Jablonci nad Nisou a v Rokytnici nad Jizerou.

Liberečtí chemici pomohou s péčí o seniory ve dvou domovech v Libereckém kraji, kde klienty i personál ve větší míře zasáhl koronavirus. Dva týmy po šesti vojácích z liberecké chemické brigády vyrazily dnes dopoledne na pomoc do domovů důchodců v Jablonci nad Nisou a v Rokytnici nad Jizerou. Zatímco z Jablonce se bude tým každý den vracet do kasáren, v Rokytnici mají vedle jídla zajištěné i ubytování, řekl před odjezdem vojáků ČTK náčelník štábu Jan Fiala.

Liberecký kraj je zřizovatelem 19 sociálních zařízení, ve kterých žije zhruba 1910 klientů. „Propuknutí koronaviru se v tuto chvíli týká třech našich zařízení, je to Rokytnice, Liberec-Františkov a Jablonecké Paseky. V těchto domovech je z nějakých 398 uživatelů přes 50 covid pozitivních, většinou mají mírný průběh, někdy dokonce bezpříznakový," popsal situaci náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). Problémem podle něj je, že chybí část zaměstnanců. „Máme takřka 50 zaměstnanců, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci, což je téměř 20 procent personálu v přímé péči," dodal.

V domovech už podle Svobody museli kvůli nedostatku lidí omezit péči na základní úkony týkající se hygieny a pomoci nemohoucím. „Na takové ty sociálně aktivizační aktivity už v tuhle chvíli nezbývá prostor," doplnil hejtmanův náměstek. Kraj podle něj začal situaci v sociálních službách řešit už před dvěma týdny, kdy požádal o dobrovolníky z řad studentů. Pomáhá podle něj i Český červený kříž. „Minulý týden, kdy se situace vyhrotila a my jsme nevěděli, zda budeme schopni péči zajistit, jsme požádali o pomoc i armádu," dodal Svoboda.

Podle Fialy bude v domovech pomáhat 12 chemiků, kteří před odjezdem prošli testováním na koronavirus. „Všichni jsou negativní," řekl. Další čtyři vojáci jsou připraveni v záloze. Ochranné prostředky dostanou na místě a projdou také nezbytným školením. Vezou s sebou dezinfekční prostředky, na místě ale podle Fialy nebudou tak jako na jaře dezinfikovat prostory domovů, ale pomáhat s péčí o seniory. „Plánované ukončení obou týmů je 1. listopadu, je to samozřejmě za předpokladu, že se situace v těchto zařízeních nějakým způsobem nezhorší," řekl náčelník štábu. V takovém případě by se podle něj zřejmě působení vojáků prodloužilo.

V Libereckém kraji dál roste počet případů nákazy covidem-19. Za pondělí ji testy potvrdily u dalších 402 lidí. Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví, je v kraji 4312 aktivních případů, nejvíc na Liberecku. Komplikacím spojeným s koronavirem zatím v kraji podlehlo 29 lidí, z toho téměř polovina za posledních sedm dní. Většinou šlo o pacienty starší 65 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, armáda, Liberecký, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Nisou, COVID-19, domov, Liberecký kraj, Jan Fiala, Pavel Svoboda, ČSSD, Český červený kříž, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí vojáci budou pomáhat v domovech pro seniory v Jablonci a Rokytnici  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.