Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V souvislosti s koronavirem zemřelo v Libereckém kraji 102 lidí

V Libereckém kraji je evidováno přes 100 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Komplikacím ve spojení s covidem-19 podlehlo k dnešnímu ránu 102 lidí, rekordní byla neděle se 14 mrtvými, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V republikovém měřítku je na tom Liberecký kraj stále nejlépe. Podle ministerstva zdravotnictví má druhý nejmenší počet úmrtí v souvislosti s koronavirem po Libereckém kraji Pardubický, kde zemřelo 143 lidí. Nejvíc k dnešnímu ránu Praha, a to 436. Více než 400 lidí zemřelo v dalších dvou krajích, 422 na jižní Moravě a 409 ve středních Čechách. Liberecký kraj je na tom nejlépe i v přepočtu na počet odhalených případů koronaviru. Smrtnost v Libereckém kraji je 0,7 procenta, průměr za celou zem 1,04 procenta a nejhůře je na tom Karlovarský kraj s 2,78 procenta.

Krajský hygienik Vladimír Valenta v pondělí uvedl, že v kraji se zřejmě zastavil nárůst počtu případů. Předpokládá, že by se měla začínat projevovat přijatá plošná i lokální opatření. To zatím potvrzují statistiky z posledních dnů. V neděli bylo v mezitýdenním srovnání v kraji o třetinu méně odhalených nových případů a v pondělí skoro o desetinu. V neděli mělo pozitivní test na koronavirus 258 lidí a v pondělí 386.

Kapacity nemocnic v kraji zatím stačí, v pondělí bylo hospitalizováno 389 lidí, z toho 61 na intenzivních lůžkách. K dispozici pro covidové pacienty je 490 lůžek. Přibývá ale stále nakažených seniorů, nyní tvoří 14,3 procenta odhalených případů. „Znamená to bohužel, že pacientů hospitalizovaných bude nadále zřejmě ještě přibývat, protože je tady nějaká setrvačnost zhruba čtrnáctidenní," uvedl v pondělí krajský hygienik.

Od 10. března, kdy se v kraji nakazil první člověk, mělo pozitivní test na koronavirus 14.531 lidí a minimálně 7040 z nich se uzdravilo. Takzvaně aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění, je v Libereckém kraji aktuálně 7389. Z regionů kraje je na tom nejlépe stále Českolipsko s 570 případy na 100.000 obyvatel a nejhůře Semilsko se 792 pozitivně testovanými na 100.000 obyvatel. Podle Valenty jsou ohniska v sociálních zařízeních a přibývá jich i v mateřských školách, zasažena je zhruba třetina z nich v kraji.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Valenta, Praha, Jihomoravský kraj, Středočeský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V souvislosti s koronavirem zemřelo v Libereckém kraji 102 lidí  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.