Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V sociálních pobytových službách se bude testovat i o víkendu

Antigenní testování bude v sociálních službách pokračovat i během víkendu. Zároveň ale nejsou podle hygieniků tyto testy stoprocentní.

Všechna sociální pobytová zařízení v Libereckém kraji už mají antigenní testy a zahájila testování klientů a zaměstnanců na koronavirus. Přibylo nakažených mezi seniory i pracovníky, někde bude ale testování pokračovat i přes víkend. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to na dotaz ČTK řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Výsledky antigenního testování ale nejsou stoprocentní. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty odhalily testy v jednom zařízení čtyři pozitivní, kontrolní PCR testy jich pak našly dalších 14.

V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Zaměstnávají více než 3000 lidí. V krajských domovech už od poloviny října sami testují své seniory a pracovníky. Třeba v Domově důchodců Velké Hamry na Jablonecku už testování dodanými testy dokončili, žádný případ nákazy v domově se 133 klienty a 90 zaměstnanci neodhalili. Dál tam budou testovat i antigenními testy, které si sami pořídili, protože jsou citlivější. „Dodané testy jsou jen o něco lepší než rychlotesty používané na jaře," řekl ČTK ředitel domova Čestmír Skrbek.

Testování už mají za sebou také například v Domě seniorů v Liberci - Františkově, který je s 200 klienty největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Domov byl už na jaře jedním z těch, kde se nákaza u zaměstnanců a klientů objevila, teď na podzim se tam postupně nakazilo 19 klientů a šest zaměstnanců. „Ještě před zahájením testování jsme našimi vlastními testy odhalili další dva nakažené pracovníky a antigenními testy pak odhalily ještě jednoho, všichni klienti byli negativní," řekl ředidel zařízení Jan Gabriel. Zhruba desítku klientů se podle něj otestovat nepodařilo. „Jde ale o klienty s alzheimerem nebo těžkou demencí," dodal.

Také v Domově Sluneční dvůr v Jestřebí na Českolipsku, kde se starají o 49 handicapovaných klientek ve věku od 40 do 78 let, už testování dokončili. „Žádné nové nakažené jsme v tuto chvíli neodhalili," řekl ředitel Pavel Kos. Velká část klientů a zaměstnanců zařízení už podle něj nákazu prodělala, naštěstí většinou jen s lehkými nebo žádnými příznaky. Díky transformaci zařízení, které má dnes na Českolipsku klientky na čtyřech místech v malých skupinách, se podle něj podařilo nákazu bez větších problémů zvládnout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, Liberecký, domov, Liberecký kraj, infekční onemocnění, rychlý antigenní test, Martin Půta, Vladimír Valenta, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Gabriel, okres Česká Lípa, Velké Hamry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sociálních pobytových službách se bude testovat i o víkendu  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.