Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na dobrovolné testování pedagogických pracovníků zřejmě nebude kapacita

Na plánované antigenní testování pedagogických pracovníků nebudou zřejmě stačit současná odběrová místa v Libereckém kraji.

Plánované zahájení testování už v pátek 4. prosince považuje liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) za nereálné. O dobrovolném testování pedagogických pracovníků informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden. Předpokládá, že testovat se nechá nejméně 200.000 lidí a stát to bude do 70 milionů korun. Náklady mají hradit pojišťovny.

V Libereckém kraji by se testování mohlo dotknout až 9000 pedagogických pracovníků, podle vedení kraje je už teď jasné, že stávající odběrová místa kapacitně nestačí. „Myslím, že start by bylo dobré odložit, až budou odstraněny některé nejasnosti, které k tomu máme," řekl Půta po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje.

Ředitelé škol musí pedagogům testování umožnit, zajistit by to měla stacionární odběrová místa. Ředitelé ale upozorňují, že dopoledne musí učitelé učit a ne někde čekat na výsledek testu. Mnozí by proto uvítali, kdyby odběry zajišťovaly hromadně mobilní týmy, zjistila ČTK.

Odběry pro testování zajišťují v Libereckém kraji čtyři odběrová místa u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. V Liberci je navíc další odběrové místo u zdravotního ústavu a od minulého týdne ještě drive-in stanoviště soukromé laboratoře Synlab u Home Credit Areny. Hromadné odběry zajišťují ještě dva mobilní týmy zdravotníků a jeden hasičů. Největší počet odběrů provedly 23. října, kdy jich bylo 2170. V posledním týdnu se denně dělalo v průměru 770 testů.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) počítá ministerský manuál s posílením odběrových míst na pět lidí, už teď ale nemocnicím stovky pracovníků chybí a vypomoci by tak zřejmě musela armáda. „Pracovníci by měli v ideálním případě odebrat 30 osob za hodinu, což znamená, že se tam budou hromadit lidé, kteří budou čekat na výsledek testu. Kdybychom opravdu chtěli otestovat těch 9000 lidí, znamenalo by to, že by odběrová místa musela být otevřena denně 15 hodin," řekl Richter. K tomu by podle něj musela být připravena i další kapacita na odběr pro PCR test u těch, kdo by v antigenním testu vyšli pozitivně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, školy, testování, Liberecký, Liberecký kraj, Martin Půta, Jan Blatný, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Vladimír Richter, Liberec, ODS, Home Credit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dobrovolné testování pedagogických pracovníků zřejmě nebude kapacita  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.