Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedna osoba na patře a na objednání. Domov na Františkově spustil návštěvy

Včera se poprvé po téměř dvou měsících otevřel Dům seniorů v Liberci - Františkově. Návštěvy musí mít po celou dobu respirátor a být dopředu objednané.

Dopředu se bylo třeba objednat, neboť na patře každého oddělení mohla být v jednu chvíli jen jedna návštěva. Včera ji mohlo mít až 33 klientů, na návštěvu přišlo 28 lidí. Většina z příchozích využila toho, že se mohli nechat otestovat na koronavirus přímo v domově. „Kromě dvou test podstoupili všichni a všichni byli negativní," řekl ředitel domova Jan Gabriel.

Domov na Františkově s 200 klienty je největším zařízením svého druhu v Liebreckém kraji.

Podmínkou pro návštěvníky je respirátor, který musejí mít nasazený už při vstupu do budovy. Další podmínkou je negativní test na covid-19, nebo museli návštěvníci doložit, že v posledních 90 dnech nákazu prodělali. Kdo potvrzení nemá, může si nechat test udělat přímo v domově. „Na vyhodnocení testu se u nás čeká 30 minut," uvedl Gabriel. Zhruba půl hodiny je podle něj vyhrazeno i na návštěvu klienta a poté je potřeba prostory před dalším setkáním vydezinfikovat.

Návštěvy v tomto režimu pro pracovníky domova znamenají podle Gabriela zvýšenou zátěž. V jedné směně musí být také o dva lidi více. „Je to pro nás problém, na druhou stranu klienti své blízké dva měsíce neviděli, takže nám nezbývá než se s tím poprat," uvedl ředitel domova. Z více než 80 zaměstnanců mu chybí z různých důvodů asi třetina. Zhruba 20 zaměstnanců se léčí z nákazy covidem, nakaženo je také 18 klientů domova.

Řada jiných domovů seniorů v Libereckém kraji umožní návštěvám přijít až v pondělí, podle Gabriela ale tak dlouho čekat nechtěli. „V sobotu byl volný den ,dnes nás čeká druhý adventní svátek. Myslím, že klienti budou rádi. Jsou natěšení," dodal. Pokud bude v příštích dnech zájem o návštěvy překračovat stanovenou kapacitu, ve františkovském domově se zařídí tak, aby na každého klienta vyšla alespoň jedna za týden.

Třeba v Domově Důchodců Velké Hamry na Jablonecku, v němž žije 133 seniorů, návštěvy byly možné už dříve. Zřídili tam speciální návštěvní místnost rozdělenou plexisklovou stěnou. Za den tak mělo návštěvu 30 až 40 klientů. Senioři se mohli s rodinou vidět a popovídat si, nemohli se ale obejmout. Bez této bariéry se budou moci setkat příští týden, vyčleněné budou tři dny v týdnu. Z takových kontaktů má ale ředitel domova Čestmír Skrbek obavy i o ohledem na to, že případů koronaviru v kraji začalo opět přibývat. „Upřímně se toho obávám, jak to celé dopadne. Ani test vám nezaručí, že se někdo nenakazí," uvedl. V domově aktuálně nemají ani jeden případ nákazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Liberec, domov, návštěva, Františkov (Velké Kunětice), Jan Gabriel, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedna osoba na patře a na objednání. Domov na Františkově spustil návštěvy  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.