Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česko se posouvá do čtvrtého stupně systému PES. Restaurace se opět uzavřou

, aktualizováno 14. prosince 2020, 18:56

Vláda dnes odsouhlasila návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES od nadcházejícího pátku. Kvůli tomu se opět zpřísní opatření proti epidemii covidu-19. Obchody i služby zůstanou i nadále otevřeny. Kvůli přechodu do čtvrtého stupně se však od pátku opět uzavřou restaurace a hotely.

"Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomuje, jaký dopad to má na životy lidí," řekl po dnešním jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

Počty nových případů podle něj stoupají i mezi seniory a reprodukční číslo je 1,2. "Při takovém trendu bychom skutečně riskovali ke konci měsíce možná až deset tisíc nakažených (denně)," dodal.

I nadále budou umožněny návštěvy v sociálních zařízeních a také se nebude opakovat zákaz prodeje v obchodech během neděle. Od pátku se však opět vrací zákaz vycházení mezi 23:00 a 5:00. Pro shromažďování bude opět platit omezení 5 osob, pro církevní svatostánky a obřady jde o omezení 20 procent kapacity.

Ministerstvo školství kvůli epidemii covidu-19 také prodlouží vánoční prázdniny. Místo v úterý 22. prosince půjdou žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. 

Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Naopak ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun.  

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Jan Blatný, Česko, Protiepidemický systém České republiky, COVID-19, ANO 2011, Andrej Babiš, pandemie covidu-19, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se posouvá do čtvrtého stupně systému PES. Restaurace se opět uzavřou  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.