Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kapacity na antigenní testování jsou až do konce roku obsazeny

Zájem o antigenní testování je obrovský. Bohužel odběrová místa kapacitně nezvládají, a tak jsou už nyní téměř všechna až do konce roku obsazena.

Odběrová místa v Libereckém kraji výrazně zvýšila kapacity pro antigenní testování, další rozšiřování už není možné, protože na to chybí personál. Třeba v Krajské nemocnici Liberec jsou schopni denně provést až 720 testů, zájem ale přesahuje možnosti odběrových týmů. Do Vánoc není možné všechny zájemce otestovat, kapacity všech šesti míst jsou téměř obsazené až do konce prosince, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Nemocnice dělají, co umí, pomáhá nám armáda, pomáhají hasiči. Chápu, že část veřejnosti se rozhodla, že se otestuje. Bohužel nefunguje to, že by se do testování nějak masivně zapojili praktičtí lékaři, je to na jejich svobodné vůli. Zatím jich v Libereckém kraji bylo něco málo přes 20, takže většina praktiků tu možnost svým pacientům nenabízí," doplnil Půta. Bez jejich zapojení se podle něj tisíce lidí denně otestovat nedají. Navíc v případě pozitivního testu musí lidé stejně ještě na odběrové místo na kontrolní PCR test.

V Libereckém kraji se antigenní testování provádí u čtyř páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici, v Liberci také na odběrovém místě u zdravotního ústavu a na drive-in stanovišti Synlabu u liberecké Home Credit Areny. Testovat se nebude o Vánocích od 24. do 26. prosince a ani na Nový rok. „Chápu, že se lidé chtějí otestovat, ale nebudu zdravotníkům nařizovat, aby šli na Štědrý den do odběrových míst. Myslím, že po tomhle průběhu roku si i oni zaslouží nějaké volno a odpočinutí v kruhu svých blízkých," řekl hejtman.

Antigenní testování podstoupilo v Libereckém kraji od minulého týdne 1664 učitelů, což je necelá pětina. U 4,3 procenta z nich vyšel test pozitivně. Od středy už se může testovat i široká veřejnost. Za středu a čtvrtek provedla odběrová místa v kraji 1047 testů, pozitivních bylo podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) 7,6 procenta testů. Lidé se musí na test objednat prostřednictvím rezervačního systému na www.kraj-lbc.cz. „Pokud ale mají příznaky onemocnění, měli by se domluvit se svým ošetřujícím lékařem a jít rovnou na PCR test," dodal Richter.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, testování, Liberecký, Liberecký kraj, Martin Půta, Vánoce, Krajská nemocnice Liberec, Vladimír Richter, Starostové pro Liberecký kraj, Štědrý den, Liberec, ODS, Home Credit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity na antigenní testování jsou až do konce roku obsazeny  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.