Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Během vánočních svátků přibylo v kraji 503 nakažených koronavirem

Celkem 503 nových případů přibylo v Libereckém kraji během vánočních svátků. V nemocnicích stále přibývá hospitalizovaných.

Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ), je to méně než ve středu 23. prosince, kdy jich testy odhalily 664. „Nižší počet nových případů je ale dán menším testováním v uplynulých čtyřech dnech, dá se čekat, že ta čísla půjdou v příštích dnech znovu nahoru," řekl po jednání krajského krizového štábu hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Situace v nemocnicích se dál zhoršuje, hospitalizovaných s koronavirem stále přibývá. „V tuto chvíli máme obsazených 39 intenzivních lůžek a 204 akutních, což je dohromady 243. Před týdnem jsme jich měli 219, s každým týdnem ten počet narůstá zhruba o deset procent," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Podobně přibývá nakažených i mezi zdravotníky, aktuálně jich je 337, před týdnem jich bylo zhruba o 20 méně. I proto zdravotníci stále potřebují pomoc armády. Aktuálně v kraji pomáhá 26 vojáků a kraj bude podle Richtera žádat o prodloužení jejich mise do skončení nouzového stavu.

Už třetí den se Liberecký kraj drží v protiepidemickém systému PES na 75 bodech ze sta, což odpovídá čtvrtému stupni z pěti. Česko si drží už druhý den index rizika na 71 bodech, což značí čtvrtý stupeň. Od neděle ale v celé zemi platí opatření v nejpřísnějším stupni PES. Uzavřená je většina obchodů, všechny provozovny služby, hotely a restaurace, od 21:00 do 05:00 platí zákaz vycházení.

Na čtvrtém stupni rizika se drží všechny okresy v Libereckém kraji s výjimkou Liberecka, které zůstává na 79 bodech a pátém stupni rizika. Za posledních sedm dní tam testy nákazu potvrdily u 833 lidí, v přepočtu na 100.000 obyvatel tak připadá přes 474 pozitivních. Nejlepší je z pohledu rizika nákazy situace na Českolipsku, kde index klesl na 64 bodů. Za poslední týden tam testy odhalily 294 nově nakažených, v přepočtu na 100.000 obyvatel je jich necelých 285. Největšími ohnisky jsou podle krajského hygienika Vladimíra Valenty zdravotnická a sociální zařízení.

Komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo v Libereckém kraji už 412 lidí, z toho 26 v posledních čtyřech dnech.

Prvního nakaženého odhalily testy v Libereckém kraji 11. března, od té doby potvrdily nákazu u 30.294 lidí, to je necelých sedm procent obyvatel kraje. Téměř 84 procent nakažených už se vyléčilo. Aktuálně je v kraji 4560 takzvaně aktivních případů, mezi které patří nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Zájem o antigenní testování zatím neklesá, odběrová místa jsou podle rezervačního systému až do soboty 2. ledna plně obsazena.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Vánoce, Liberecký kraj, COVID-19, Vladimír Richter, Martin Půta, infekční onemocnění, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ODS, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během vánočních svátků přibylo v kraji 503 nakažených koronavirem  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.