Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pondělí začne očkování. Vakcína dnes dorazila do Krajské nemocnice Liberec

Do Krajské nemocnice v Liberci dnes dorazila vakcína proti novému koronaviru, s očkováním začne největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji v pondělí 4. ledna.

Očkování čeká zdravotníky čtyř páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici a záchranné služby. Vakcína už je v mrazáku, k dispozici je 195 balení, z nichž by mělo být očkováno 1170 lidí. Původní plán byl začít očkovat už v úterý, ale protože se dodávka zpozdila, tak se termín posunul až na pondělí, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Zájem o očkování je podle něj mezi zdravotníky liberecké nemocnice velký. „Dávku už máme celou vyčerpanou," poznamenal. Největší krajské zařízení, které se aktuálně stará o 122 nemocných s koronavirem, bude mít k dispozici 500 dávek. „Zaměstnance a zdravotníky budeme očkovat v ambulancích na infekčním oddělení a u praktické lékařky a spolu s krajem a dalšími páteřními nemocnicemi se připravujeme na očkování veřejnosti," dodal mluvčí liberecké nemocnice.

Očkovací centrum pro veřejnost by mělo být podle Řičáře mimo areál krajské nemocnice. O dalším rozšíření očkování se bude jednat 8. ledna. „Za přítomnosti ředitelů páteřních nemocnic budeme upřesňovat očkovací strategii, která by mohla fungovat pro část veřejnosti už od 1. února. Týkat se bude seniorů starších 65 let a dalších rizikových skupin, zatím ta vakcína nebude dostupná pro běžnou veřejnost, na tu by se mělo dostat až v květnu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V lednu by mělo do kraje dorazit dalších 1950 balení, která postačí pro 11.700 lidí. Počítá se s očkováním dalších zdravotníků, ale také hasičů, policistů a lidí na klíčových pozicích. Dostat by se mělo na pracovníky sociálních zařízení a seniory, kteří jsou rizikovou skupinou. Pobytová zařízení sociálních služeb proto už mapují zájem zaměstnanců a klientů. „Očkování vidím jako jediné řešení, testování nás chrání, ale je to na hraně a není to řešení," řekl ČTK Čestmír Skrbek, ředitel Domu seniorů ve Velkých Hamrech, kde žije 133 klientů. Za primární považuje očkování pracovníků, protože právě oni mohou do domova nákazu přinést.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, očkování, Liberecký, Krajská nemocnice Liberec, zdravotnický pracovník, Liberecký kraj, Liberec, Česká Lípa, Jilemnice, Jablonec, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí začne očkování. Vakcína dnes dorazila do Krajské nemocnice Liberec  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.