Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Nový rok přibylo jen 24 nakažených. O svátcích se méně testovalo

a Nový rok odhalily testy v Libereckém kraji jen 24 nových případů koronaviru, tak nízký počet nově nakažených zaznamenali hygienici naposledy v září. Důvodem je ale nižší počet testů, které se o svátcích dělají.

NNa Štědrý den odhalily testy 45 nakažených. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ), zůstává kraj v protiepidemickém systému PES v pátém, nejvyššímu stupni rizika. Index se ale zlepšil o čtyři na 85 bodů.

V pátém stupni je podle systému PES celé Česko, index za celou zemi je ještě vyšší, druhý den se drží na 90 bodech stobodové škály. Už od 27. prosince platí v celé zemi opatření v nejpřísnějším stupni PES. Hygienici předpokládají, že nakažených bude dál přibývat, nemocnice proto nesmí přijímat pacienty na plánovanou péči, kterou lze odložit. Lůžková kapacita čtyř páteřních nemocnic v Libereckém kraji zatím stačí, podle dat na webu ministerstva je volná zhruba čtvrtina lůžek pro covidové pacienty.

Všechny okresy v Libereckém kraji jsou na pátém stupni rizika nákazy. Nejlépe je na tom z pohledu nákazy Semilsko, kde testy za posledních sedm dní odhalily 308 lidí s koronavirem, v přepočtu na 100.000 obyvatel je to bezmála 416 nakažených. Index v systému PES se drží na 81 bodech, stejné riziko nákazy je i na Českolipsku, nakažených je tam ale o něco víc.

Nejhorší je v kraji situace na Jablonecku, kde za poslední týden přibylo 579 nově potvrzených případů koronavirové nákazy. V přepočtu na 100.000 obyvatel tam připadá téměř 639 nakažených. Index v systému PES se druhý den drží na 89 bodech. O něco lepší je situace na sousedním Liberecku, kde se index rizika snížil o pět na 84 bodů.

Prvního nakaženého covidem-19 odhalily testy v Libereckém kraji 11. března. Od té doby potvrdily nákazu u 32.618 lidí, to je bezmála 7,5 procenta obyvatel kraje. Téměř 84 procent nakažených se už vyléčilo. Aktuálně je v kraji 4822 takzvaně aktivních případů, což jsou nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo v kraji 454 lidí, z toho 54 za posledních sedm dní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vfn.cz

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Protiepidemický systém České republiky, Štědrý den, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nový rok přibylo jen 24 nakažených. O svátcích se méně testovalo  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.