Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Situace ohledně koronaviru se v Libereckém kraji mírně zlepšila

Šíření nákazy koronavirem v Libereckém kraji se zpomalilo. V týdenním porovnání ubylo nových potvrzených případů pátý den v řadě. Ve čtvrtek bylo 476 nových případů, o třetinu méně než o týden dříve a nejméně v pracovním dnu od začátku letošního roku. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví (MZ).

Za posledních sedm dnů přibylo v kraji 3693 nových případů covidu-19, což je sice o 103 více než o týden dříve, je to dáno ale tím, že do předchozího je zahrnut i 1. leden a pracovní dny tak byly jen čtyři. O víkendových dnech a svátcích se méně testuje. Bez započtení dat za pátky 1. a 8. ledna by byl v kraji patnáctiprocentní úbytek nových případů koronaviru.

Zlepšuje se situace i v republikovém měřítku. Dnes index PES opět klesl, a to ze čtvrtečních 75 na 72 bodů. Snižuje se už tři dny v řadě a je ve čtvrtém z pěti stupňů. Oficiálně ale v zemi platí nejvyšší stupeň pohotovosti a opatření pro pátý stupeň zůstanou podle rozhodnutí vlády v zemi minimálně do 22. ledna.

V Libereckém kraji je na tom nejlépe aktuálně Semilsko, kde za posledních sedm dnů testy odhalily 482 nakažených. Nejhůře je na tom naopak Liberecko s 1433 případy, v přepočtu na 100.000 obyvatel to je v okrese 816 případů. Před týdnem v přepočtu na 100.000 obyvatel bylo na Liberecku 948 nakažených, což bylo tehdy také nejvíc v kraji.

V Libereckém kraji je 7214 aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale i nakažení bez příznaků. To je nejvíc od začátku epidemie, ve skutečnosti je ale nakažených minimálně o stovky méně. Údaje o počtu uzdravených se totiž na webu MZ objevují se zpožděním čtyř dnů. To je patrné z údajů za předchozí týden, aktuálně MZ uvádí k minulému pátku 5293 aktivních případů, první data uváděla zhruba o 1000 případů více.

V Libereckém kraji odhalily testy prvního nakaženého koronavirem loni 11. března. Od té doby potvrdily nákazu u 39.880 lidí, to je skoro devět procent obyvatel kraje. Zhruba 81 procent nakažených se vyléčilo, přes 31.100 lidí. Komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo v kraji od loňského jara 542 lidí, z toho 47 za poslední týden.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace ohledně koronaviru se v Libereckém kraji mírně zlepšila  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.