Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nemocnice dostanou na vybavení očkovacích center milion

Na vybavení a provoz velkokapacitních očkovacích center uvolní kraj milion. Ten poputuje do nemocnic v Liberci, Jablonci, Jilemnici a České Lípě.

Z milionu dostane 400.000 Kč Krajská nemocnice Liberec a po 200.000 korun nemocnice v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici, řekl novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V kraji by mělo vzniknout pět center, v provozu budou od pondělí 22. února.

V České Lípě bude očkovací centrum v KD Crystal, v Jablonci v městské hale u přehrady a v Jilemnici a Semilech zůstanou očkovací centra v areálech nemocnic. V Liberci vznikne velkokapacitní centrum v nedávno zrekonstruované budově D v sousedství sídla Libereckého kraje. Všechna místa budou vybavena stejným navigačním systémem, který podle Půty kraj představí nejpozději za týden.

V Liberci se původně zvažovalo otevření očkovacího centra v Home Credit Areně. Nemocnice ale nakonec dala přednost budově D, která je v centru krajského města v blízkosti terminálu MHD a má kolem i dostatek místa k parkování. V docházkové vzdálenosti je i autobusové a vlakové nádraží. „Krajská nemocnice získá prostory formou zápůjčky, bude hradit jen výdaje spojené s provozem," řekl Půta. Na parkovišti, které slouží krajskému úřadu, budou podle něj vyčleněná místa pro očkované.

Zatím podle Půty není jasné, jak dlouho bude centrum v budově D fungovat ani kolik jím projde lidí. „Nezáleží to na kapacitě centra, ale na množství vakcíny, která bude k dispozici," řekl. Zatím podle něj do Libereckého kraje stále míří málo vakcíny. „Dostali jsme zhruba o 6500 dávek méně, než bychom měli podle počtu seniorů nad 65 let dostat," řekl. Přesto se podle něj daří vedle očkování druhou dávkou očkovat i seniory starší 80 let, kteří se přihlásili prostřednictvím centrálního registru.

V Libereckém kraji žije podle odhadů 17.000 seniorů starší 80 let, do centrálního registru se jich zatím přihlásilo podle informací z krajského úřadu 8760, a také 436 zdravotníků. „Rezervovaných termínů k očkování je téměř 1800," doplnil mluvčí kraje Filip Trdla. Včetně seniorů, kteří žijí v pobytových sociálních zařízeních a domech s pečovatelskou službou, tak zájem o očkování v kraji projevilo zhruba 62 procent seniorů starších 80 let. Hejtman dnes znovu vyzval seniory k registraci. „Podle počtu lidí ve frontě dostávají kraje vakcíny," upozornil.

Vakcínu proti koronaviru zatím v kraji dostalo 7885 lidí, necelá dvě procenta obyvatel, z toho 3170 lidí už dostalo i druhou dávku. Téměř čtvrtinu očkovaných tvoří senioři starší 80 let. Od minulého pátku se v kraji očkuje i vakcínou od firmy Moderna, vakcínu od AstraZeneca zatím kraj podle Půty nedostal a ani nemá informace, kdy by ji dostat mohl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Liberecký, nemocnice, očkovací centrum, Martin Půta, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jilemnice, vakcína, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice dostanou na vybavení očkovacích center milion  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.