Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První tisícovka dávek vakcíny AstraZeneca poputuje do věznic i nemocnic i k seniorům

Prvních tisíc dávek vakcíny společnosti AstraZeneca nechá kraj rozdělit mezi nemocnice, seniory, ale také členy vězeňské služby, kteří patří do kritické infrastruktury.

Část zásilky dostanou nemocnice, aby mohly očkovat pacienty z ohrožených skupin, část chce kraj použít k očkování zhruba 600 imobilních seniorů starších 80 let. Na rozdíl od vakcín Pfizer a Moderna není AstraZeneca tak náročná na přepravu a skladování, a mohou ji využít mobilní očkovací týmy nebo praktičtí lékaři, řekl na dotaz ČTK koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS).

V Libereckém kraji začalo očkování 4. ledna, od té doby vakcínu proti koronaviru dostalo 8483 lidí, z toho bezmála 60 procent i druhou dávku. Více než čtvrtinu očkovaných tvoří senioři starší 80 let. „V domovech pro seniory vakcínu dostalo 2492 lidí, z toho 2170 už i druhou dávku," řekl Richter. V minulém týdnu začalo také očkování seniorů v domech s pečovatelskou službou, kam šlo všech 1400 dávek vakcíny Moderna, kterou kraj dostal. „Zájem má dalších 900 klientů a hlásí se další," řekl Richter. Další Moderna by ale podle něj měla dorazit až v příštím týdnu.

V Libereckém kraji už se také pracuje na přípravě velkokapacitních očkovacích center, která by se měla otevřít za týden 22. února. To už by také podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) mělo být v kraji k dispozici víc vakcíny. V Liberci bude v budově D vedle krajského úřadu, v Jablonci nad Nisou v městské sportovní hale, v České Lípě v Kulturním domě Crystal. V Semilech a Jilemnici budou centra v nemocnicích. Liberecký kraj je podpoří milionem korun z krizového fondu.

V krajském městě vznikne očkovací centrum v nedávno rekonstruované budově D vedle krajského úřadu v centru Liberce. Podle mluvčího Krajské nemocnice Liberec Václava Řičáře by mělo být v provozu 12 hodin denně, sedm dní v týdnu. „Kapacita bude až 800 lidí denně, každé tři minuty bychom zde měli být schopni naočkovat čtyři lidi," uvedl. Obsluhovat bude centrum personál největší krajské nemocnice, provoz je ale závislý na množství vakcíny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Liberecký, vakcína, nemocnice, AstraZeneca, Vladimír Richter, Vězeňská služba České republiky, Liberecký kraj, Pfizer, ODS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Chejn

Tak ,to jsme to , opravdu s touto vládní sebrankou dopracovali !!Takže , kriminálník bude mít přednost před pracujícím člověkem !!Bravo bando ,pod vedením Stbáka !

Úterý, 16. února 2021, 10:23Odpovědět

První tisícovka dávek vakcíny AstraZeneca poputuje do věznic i nemocnic i k seniorům  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.