Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslední dny přibývá v kraji nakažených, epidemie sílí

Včera testy odhalily koronavirus u 586 lidí, je to téměř o stovku více než minulý týden. Epidemie tak dle dat nabírá na síle.

Podle revidovaných dat v mezitýdenním srovnání případů v kraji přibylo 14. den v řadě. Ministerstvo zdravotnictví na svém webu původně udávalo, že toto pondělí bylo méně zjištěných případů než před týdnem, podle dnešních údajů jich ale zhruba o dvě procenta přibylo.

V rámci kraje je nyní 5513 takzvaně aktivních případů, kam patří i lidé bez příznaků. Hospitalizovaných je 328, o tři méně než v pondělí. Na odděleních ARO a JIP je 60 pacientů s covidem, intenzivní péči potřebuje dalších 233 lidí a následnou péči 35. Nemocnice v Jilemnici počet lůžek pro covidové pacienty navýšila od pondělí o 11 na 72 a celková kapacita ve čtyřech páteřních nemocnicích pro pacienty s covidem tak stoupla na 463 lůžek. Volných bylo dnes ráno 135 lůžek pro covidové pacienty, z toho osm pro akutní péči.

Zjištěných případů mírně přibývá ve všech okresech kraje. Nejlépe je na tom Českolipsko s 463 nakaženými na 100.000 obyvatel za posledních sedm dnů a nejhůře Semilsko se 753 případy. Semilsko sousedí s Trutnovskem, pro které platí přísnější restrikce. Až na výjimky nemohou místní okres opustit a obyvatelé z jiných regionů tam nemohou vstoupit. Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1065 případů, před týdnem činil sedmidenní nárůst zhruba 1087 případů.

Od prvního zjištěného případu loni v březnu bylo na koronavirus pozitivně testováno více než 52.200 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji, přes 88 procent z nich patří mezi vyléčené. Naopak v souvislosti s koronavirem od začátku epidemie zemřelo v kraji 741 lidí, z toho 11 za pondělí a úterý.

Očkování v kraji zatím podstoupila jen dvě procenta obyvatel. Od začátku ledna byla vakcína podána 9075 lidem, z toho 5440 dostalo druhou dávku. V nejohroženější věkové kategorii nad 80 let bylo očkováno 2625 lidí, z nichž 723 dostalo obě dávky. V kraji žije podle odhadu asi 17.000 lidí starších 80 let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, COVID-19, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, okres Trutnov, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední dny přibývá v kraji nakažených a epidemie sílí  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.