Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Krajské úředníky čeká testování na koronavirus. Začne se ve čtvrtek

Liberecký kraj bude nově testovat své úředníky na koronavirus. Začne ve čtvrtek.

První zkušební antigenní testování se v sídle kraje uskutečnilo včera před jednáním zastupitelstva. Z 64 odebraných vzorků byl jeden pozitivní, řekl na jednání zastupitelům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podobně testuje úředníky, zastupitele, městské radní, ale také například pracovníky na veřejných pracích Jablonec nad Nisou.

„Zaměstnanci krajského úřadu budou testováni pod záštitou zdravotnického zařízení, test je tak hrazen zdravotní pojišťovnou. Krajský úřad poskytuje pouze prostory pro testování," doplnil mluvčí kraje Filip Trdla. Testování je dobrovolné, úřad ho podle něj nemůže pracovníkům nařídit. „Testování bude nabízeno dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, a to vždy v dopoledních hodinách s vlastním rezervačním systémem přímo pro zaměstnance úřadu," dodal mluvčí.

Už loni na podzim začali úředníky testovat na magistrátu v Jablonci nad Nisou. Díky tomu se daří nakažené včas zachytit a udržet úřad v chodu s minimálními absencemi. Testovací přístroj za 25.000 korun pořídil magistrát druhého největšího města v Libereckém kraji loni v listopadu, i oni ale teď začali využívat testy hrazené pojišťovnou. „Testování zajišťují členové oblastního spolku Českého červeného kříže, kteří jsou proškoleni," řekla mluvčí radnice Jana Fričová.

Díky testování se podle tajemníka magistrátu Marka Řeháčka daří v Jablonci služby pro veřejnost plnit bez větších problémů a klienti se nikde nekumulují ve frontách na odbavení. „Testování je jeden ze způsobů, jak zachovat chod úřadu pro veřejnost bez většího omezení služeb. Díky testování se daří držet zhruba desetiprocentní absenci úředníků, kteří jsou infikovaní nebo v karanténě," dodal Řeháček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová

Štítky ČR, správa, koronavirus, testování, Liberecký, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, magistrát, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské úředníky čeká testování na koronavirus. Začne se ve čtvrtek  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.