Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bývalému krajskému zastupiteli hrozí až osm let vězení, z účtu spolku měl zpronevěřit statisíce

Bývalý krajský zastupitel za ODS Zdeněk Kadlas měl podle pořadatelů Bohemia Cantat Liberec zpronevěřit statisícové částky z festivalového účtu. Případem, jak jsme už informovali, se nyní zabývá policie. Letošní ročník mezinárodního festivalu sborového zpěvu tak neproběhne, pořádání v roce 2018 podle všeho ohroženo není.

„Bývalý jednatel našeho sdružení pan Zdeněk Kadlas zpronevěřil skoro všechny peníze z festivalového účtu a tak jsme po skončení festivalového veselí zůstali různým věřitelům dlužni částku kolem 400 tisíc korun,“ potvrdili pořadatelé festivalu.

Před nedávnem proběhly platby dlužných faktur a pořadatelé zakládají nové občanské sdružení s cílem obnovit festival a v pokud možno nezměněné podobě organizovat ho v Liberci i nadále. „Naše situace ovšem jednoduchá není. Náš nový spolek začíná s nulou na účtu. V minulosti sehnal naprostou většinu sponzorů právě Zdeněk Kadlas. My to moc neumíme – a máme jen pár měsíců čas se Zdeňkovu roli naučit a Zdeňka ve vedení festivalu nahradit. A k tomu máme pošramocenou pověst,“ dodávají pořadatelé na webu festivalu.

Bývalý jednatel sdružení pořadatelům dost zavařil. Je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu a jeho důsledky ponese ještě dlouho. Pětapadesátiletý jednatel provedl několik desítek výběrů z bankomatů jemu svěřenou platební kartou, kdy z účtu vyčerpal statisíce korun. Peníze poté využil převážně pro vlastní potřebu. Poškozený spolek se proto obrátil na policii.

„Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže, kterému sdělil obvinění ze spáchání trestného činu zpronevěry, za což mu nyní hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ uzavřel mluvčí Vojtěch Robovský.

Zdeněk Kadlas působil v období 2000 - 2004 jako zastupitel Libereckého kraje a předseda Výboru pro hospodářský a regionální rozvoj. Ve sborech se pohybuje celý život. Zpíval v libereckém Severáčku, Vysokoškolském uměleckém souboru UK Praha, v komorním sboru Kvintus a libereckém vokálním sdružení Rosex. Působil rovněž jako externista v operním sboru Divadla F.X.Šaldy, ve sboru Europery a jako sólista i v muzikálu Man of La Mancha. Byl také členem Předsednictva Unie českých pěveckých sborů a jak bylo zmíněno jednatelem občanského sdružení Bohemia Cantat Liberec.

Foto ODS

Štítky festival, Liberec, ODS, Univerzita Karlova, Unie českých pěveckých sborů, zastupitel kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalému krajskému zastupiteli hrozí až osm let vězení, z účtu spolku měl zpronevěřit statisíce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.