Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za násilí na údajných zlodějích soud osvobodil 3 ze 4 žalovaných

Krajský soud v Liberci dnes v souvislosti s násilným držením dvou domnělých zlodějů osvobodil pro nedostatek důkazů tři obžalované. Skutek u čtvrtého, jednatele firmy TMK servis ze Smržovky Tomáše Kolmana, překvalifikoval z pokusu vraždy na pomoc při spáchání trestného činu omezování osobní svobody. Udělil mu desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na jeden rok. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se odvolal, pro obžalované požadoval vězení od tří do 16 let.

Kolmanovi, Janu Waňkovi a Janu Michálkovi hrozilo za pokus vraždy až 20 let vězení, Radomíru Šefrovi za omezování osobní svobody deset let. Obžaloba je vinila z toho, že ve Smržovce na Jablonecku násilím drželi a bili dva mladé bratry, které považovali za zloděje. Spoutané je pak podle obžaloby odvezli o 75 kilometrů dále k České Lípě a polili benzinem.

"Nebylo prokázáno, že skutek spáchali obžalovaní," uvedl předseda senátu Pavel Pachner. Podle něj sice existuje silné důvodné podezření, že se na tom podíleli, to ale nestačí. "Nelze dospět k nepochybnému závěru, kdo a jak se podílel na každém konkrétním skutku," řekl. Podle soudce se podařilo prokázat jen to, že dodávku k převezení spoutaných bratrů poskytl Kolman jako jednatel firmy. "Otázkou stále je, kdo auto řídil a kdo v něm jel," dodal Pachner.

Obžalovaní vinu odmítali, před soudem ani před tím na policii ale nevypovídali. Obžaloba se opírala o nepřímé důkazy, totožnost pachatelů nebyli schopni potvrdit ani zadržení bratři. Státní zástupce v závěrečné řeči uvedl, že důkazy tvoří ucelený řetězec. Konkrétně vycházel z časů, kdy se kódovala hala, kde měli být bratři drženi násilím. Dalšími podpůrnými důkazy byly kamerové záznamy zachycují vjezd k tomuto místu, lokalizace telefonů obžalovaných i pachové stopy nalezené na páscích, jimiž byli bratři spoutaní. Podle Pachnera ale neprokazují, kdo bratry zadržel ani kde a kdo je násilím držel. Díky zajištěným stopám a kamerovým záznamům se ví jen to, že bratry převáželi pachatelé v dodávce firmy TMK servis.

Skutek se stal v noci na 25. května 2014. Bratři byli podle obžaloby asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou omotanou kolem hlavy je poté pachatelé odvezli autem do lesa u vesnice Veselí nedaleko České Lípy, kde je polili benzinem a vyhrožovali, že je zabijí a zakopou. Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Kdyby to neudělal, zřejmě by oba zemřeli. Znalec z oboru lékařství Radovan Havel uvedl, že při déletrvajícím přelepení dýchacích otvorů se mohli udusit. Podle znalce obhajoby ale na životě ohroženi nebyli.

Autoři

Štítky násilí, Smržovka, Liberec, Jan Michálek, Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za násilí na údajných zlodějích soud osvobodil 3 ze 4 žalovaných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.