Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kajínek označil vězeňství za Potěmkinovu vesnici. Jsem rád, že jsem pryč, dodává

Za Potěmkinovu vesnici označil české vězeňství omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek. Je rád, že je z vězení pryč. "Jste oblbováni a ohlupováni," řekl novinářům, kteří na jeho propuštění čekali před rýnovickou věznicí v Jablonci nad Nisou. Věří, že přijde čas, kdy bude moci o některých věcech z vězení nejen mluvit, ale také je dokázat.

Za nesmysl považuje, že by lidé, kteří jsou ve vězení tři roky museli jít na předvýstupní oddělení, "aby se naučili, jak se otvírá tramvaj". "Já jsem za 23 let nebyl na předvýstupním oddělení a myslím, že mi to nebude scházet. Vždycky jsem se musel usmívat, když jsem poslouchal, že nedokážu jít do kopce a že si neumím koupit rohlík. Nechci si z toho dělat legraci, ale je to vážně úsměvný. Já mám představu, kolik stojí husa v obchodě, takže si půjdu koupit husu a upeču si ji," poznamenal Kajínek.

Novináře také zajímal Kajínkův zdravotní stav. "Vězeňská služba se tváří, že když jsem přišel do vězení, tak jsem byl vlastně hodně nemocný člověk. A vězeňská služba mě vyléčila. Takže bych všem, kdo mají nějaké zdravotní potíže doporučoval, aby nastoupili do vězení, protože z vězení vyjdou úplně nejzdravější," poznamenal sarkasticky. Ve vězení jsou podle něj zdravotní klasifikace, 'A' má ten nejzdravější.

"Já jsem měl v roce 1990 DX, byl jsem na tom tak, že jsem vlastně nesměl pracovat, mohl jsem dělat jen administrativní práci, takže jsem dělal pro vězně vejplaty," řekl. Pak mnohokrát žádal o práci a 20 let mu vykládali, že pracovat nemůže. "A před rokem najednou přišli a řekli, že jsem úplně zdravej a že teď bych měl začít pracovat, protože za 22 let jsem se ve vězení uzdravil a jsem nejzdravější," dodal. Někdo podle něj zfalšoval jeho zdravotní dokumentaci. "Nejsem zdravý člověk, i když tak vypadám," řekl.

Kajínek dnes řekl, že bude rád, když mu bude někdo oponovat. "Na rozdíl od ostatních, já nelžu," řekl bývalý vězeň s číslem DUL3X6. "Číslo se ale dnes vlastně nepoužívá," poznamenal. Stýskat se mu prý po nikom z vězení nebude, i když mu spoluvězni i personál většinou milost přáli. "I když jsem ve vězení potkal pár docela normálních lidí, jsem rád, že jsem z vězení pryč," dodal Kajínek, když dnes rýnovické vězení opouštěl.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky věznice, Jiří Kajínek, Jablonec nad Nisou, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kajínek označil vězeňství za Potěmkinovu vesnici. Jsem rád, že jsem pryč, dodává  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.