Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ŽIVĚ: Soud rozhodl o okamžitém propuštění Pelty z vazby

Pražský městský soud rozhodl o okamžitém propuštění bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty z vazby. Vyhověl tak jeho stížnosti. Na dotaz to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová potvrdila, že brněnská věznice už příkaz k propuštění obdržela. Pelta čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací.

Peltu poslal do vazby na počátku května Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli obavám, že bude ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost. Senát pražského městského soudu však dnes v neveřejném zasedání dospěl k závěru, že podmínky pro první z důvodů vůbec nebyly splněny a druhý důvod už pominul.

"Mohu potvrdit, že jsme dostali příkaz k okamžitému propuštění, Obviněného čeká standardní propouštěcí proces, který trvá jednu až dvě hodiny," uvedla mluvčí bezpečnostního sboru Kučerová.

Kriminalisté stíhají Peltu, bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a někdejšího ředitele ministerského odboru Zdeňka Břízu za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění čelí i FAČR jako právnická osoba.

V úterý vyšlo najevo, že Pelta zaslal z vazby rezignaci na svou funkci šéfa FAČR. Učinil tak proto, že na páteční valné hromadě nebyl zvolen nový předseda asociace, a obviněný Pelta tak zůstával v jejím čele. Dvaapadesátiletý muž, který vedl FAČR od roku 2011, byl původně jediným kandidátem na post předsedy, avšak po zadržení policií kandidaturu stáhl. Po jeho odstoupení asociaci nadále dočasně vedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.

Ve vazbě skončila kromě Pelty i Kratochvílová, která zatím v cele zůstává. Její stížnost soud ještě neprojednal.

Podle informací médií se trestní kauza týká mimo jiné dotací v hodnotě 454 milionů korun, které se nerozdělovaly podle zákonných kritérií. Pelta s Kratochvílovou se na jejich směřování údajně domlouvali nezávisle na jednání expertní komise, a to například v bytě v centru Prahy, který za tím účelem Pelta pronajal.

Kriminalisté se domnívají, že si šéf českého fotbalu zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Autoři

Štítky Miroslav Pelta, Fotbalová asociace České republiky, Petra Kučerová, dotace, Městský soud v Praze, Vězeňská služba České republiky, Simona Kratochvílová, Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Zdeněk Zlámal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŽIVĚ: Soud rozhodl o okamžitém propuštění Pelty z vazby  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.