Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Už jsou zase tady. Rumunští podvodníci opět okupují nákupní centra

Stále dokola to na Liberecku zkouší rumunští podvodníci, kteří se vydávají za neslyšící. O skupince podvodníků, kteří okupují především parkoviště nákupních center, jsme vás informovali naposledy v dubnu. Od té doby podle všeho objížděli se svou ohranou historkou okolní evropské země, teď se opět objevili v Liberci i České Lípě.

Na rumunskou partičku podvodníků naposledy naše redakce narazila před dvěma měsíci u libereckého OBI. Na přelomu dubna a května nás o jejich pohybu na Moravě naopak informoval kolega z Brněnské Drbny. Tento týden nás opět několik ze čtenářů kontaktovalo s tím, že se podvodníci opět objevili v Liberci u nákupních center. Stejnou skupinku teď dopadli také českolipští strážníci. Poslední návštěvu České Lípy si ale budou dlouho pamatovat.

„V prodejně KIK si ostraha všimla dvojice mužů, která žádala od zákazníků finanční hotovost. Vypadali podezřele, a tak je oslovil s tím, že si vyfotí obsah desek. Agresivnější z mužů pracovníka ostrahy hrubě odstrčil a oba z místa utekli,“ řekla mluvčí strážníků Eva Vlastníková.

Ostraha ale pohotově vyběhla za nimi a podvodníky vyfotila. Po několika desítkách minut už strážníci kontrolovali nákupní centra v okolí, kde hledali osoby odpovídající popisu.

Netrvalo dlouho a na jejich pohyb u místního Kauflandu upozornila jedna ze zákaznic. Rumuni právě nastupovali do auta a odjížděli od nákupního centra. Odtud je už sledovala obsluha městského kamerového systému a tak nebylo problém muže dopadnout. „Hlídka strážníků zadržela u autobusové zastávky U Jezu dva muže rumunské národnosti,“ doplnila Vlastníková.

Štěstí přálo policistům ještě do třetice. Strážníci informovali personál prodejen o výskytu mužů, kteří ze sebe dělají neslyšící. To slyšela žena, která v obchodě právě nakupovala, a přihlásila se, že jim v jiném obchodě také přispěla. Při konfrontaci na policii také skutečně jednoho z pachatelů poznala.

Průběh promyšleného podvodu je většinou na chlup stejný. Jdete po ulici a nejednou vám kdosi zaklepe na rameno, nemluví a před obličej vám pouze předloží desky s jakýmsi seznamem dárců příspěvků na výstavbu nového centra pro postižené. Jejich jména s částkami leckoho přesvědčí. O dobrém skutku se ale mluvit nedá. Přispíváte pouze do kapsy vykutáleného rumunského gangu, který takto objíždí celou republiku a předstírá, že jde o skupinku neslyšících.

Právě seznam dárců je první věc, kterou podvodníci před příjezdem policistů likvidují a snaží se jí zbavit. Například námi natočený Rumun zadržený v dubnu u libereckého OBI vylákal od skoro dvou desítek lidí více než 4 tisíce korun. Alespoň to vyplývá z papíru, který měl u sebe.

Podobných případů je v Libereckém kraji mnoho. „Nicméně podezřelé osoby, na které jsme upozorňováni, se většinou před příjezdem policie rozutečou,“ doplnila už dříve mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová

S touhle partičkou Rumunů přitom mají co dočinění i další města. Úřadují v Mostě, Plzni i Praze. Všude používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už přes šest let vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.  

Pokud na podvodníky narazíte, kontaktujte policii na lince 158. Za informace o pohybu bude ráda také naše redakce, kterou můžete kontaktovat na telefonním čísle 778 022 502.

Falešný výběrčí u libereckého OBI 

Foto Michael Daněk, MP Česká Lípa, Krimi Plzeň

Štítky Liberec, Česká Lípa, městská policie, podvodník, Rumun, neslyšící, sbírka, obchodní centrum, Liberecký kraj, OBI, policie, Morava, Kaufland, Kik, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už jsou zase tady. Rumunští podvodníci opět okupují nákupní centra  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.