Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Kryštofáku opět řádil vandal. Oprava poničené sochy čůrajícího voříška bude stát desítky tisíc korun

Sochu voříška čůrajícího na patník v Kryštofově Údolí opět poničil neznámý vandal. Je to už podruhé za tři roky, co sochu kdosi poškodil. Po pachateli nyní pátrají policisté, na které se můžou obracet také svědci události. V Kryštofově Údolí dokonce vypisují odměnu 10 tisíc korun za informaci, která povede k dopadení vandala.

„Před třemi lety měl voříšek poškozenou nohu. Tehdy byla škoda zhruba 25 tisíc korun. Tentokrát bude škoda zhruba třikrát vyšší,“ dodala Alice Chaloupková z místního muzea betlémů, kterému socha patří.

Kryštofovo údolí má sochu voříška čůrajícího na patník od října 2014. Autor nápadu a místní patriot dnes už zesnulý Martin Chaloupka se netajil tím, že se inspiroval Bruselem. "Hlavní město Evropské unie je Brusel a hlavní vesnice unie, co ví ale zatím málokdo, je Kryštofovo údolí. Tak jsem si říkal, když má Brusel čurajícího chlapečka, proč bychom neměli my mít čurajícího voříška," uvedl Chaloupka.

Výběr byl podle něj jednoznačný. "Je to typické zvíře pro vesnici," prohlásil. Modelem se akademickému sochaři Alešovi Johnovi z Hořic stal šestiletý hafan Bogye, typický produkt zatím neuznané rasy Cink Cink Asi Czech Original, jehož prarodiče sloužili jako laboratorní psi.

Voříšek vyrobený z umělého kamene shlíží dolů ze 120 centimetrů vysokého soklu v typické poloze, se zvednutou nohou čůrající na patník. Napájený je z místního potoka Rokytka.

Chaloupka věřil, že se čůrající oříšek stane lákadlem pro turisty stejně jako před několika lety orloj s figurami od řezbáře Václava Plechatého. Obdivované dílo vzniklo přestavbou bývalé trafostanice a je jediným vesnickým orlojem u nás. "Když jsme ho postavili, tak turistů přibylo čtyřnásobně," zmínil Chaloupka.

Kryštofovo Údolí je Vesnickou památkovou rezervací. Založeno bylo na počátku 16. století a dnes představuje unikátní soubor lidové architektury. K nejcennějším památkám patří barokní kostel sv. Kryštofa s hřbitovem, samostatnou dřevěnou zvonicí, farou a márnicí, do níž mohou návštěvníci nahlédnout. Údolím vedla v minulosti pašerácká stezka a též bylo známé výrobou vánočních betlémů, na které se jezdili dívat výletníci na saních s rolničkami i z Liberce. Betlémy může obdivovat i současná generace, jsou vystavené v místním muzeu.

Velkým lákadlem bývá před Vánoci venkovní rozměrný betlém s třímetrovými postavami, který pro obec vytvořil před 16 lety malíř Josef Jíra. Údolí vábí i příznivce železničních staveb, na jeho konci je totiž impozantní Novinský viadukt. Jde o kamenný most dlouhý 230 metrů se 14 oblouky ve výši 29 metrů.

Štítky Kryštofovo Údolí, čůrající voříšek, Martin Chaloupka, socha, údolí, Brusel, Evropská unie, Josef Jíra, Václav Plechatý, Aleš John, muzeum, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kryštofáku opět řádil vandal. Oprava poničené sochy čůrajícího voříška bude stát desítky tisíc korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.