Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Smrt novorozence zůstává stále neobjasněna. Policie provedla screening 400 žen

Kriminalisté stále pracují na objasnění smrti novorozence, kterého našel náhodný kolemjdoucí v kontejneru v ulic Na Bídě 11. února letošního roku. Policisté od té doby provedli stovky úkonů, které mají pomoci najít matku novorozence. Z toho důvodu už více než půl roku probíhá plošný screening natipovaných žen.

„Od doby nálezu mrtvého dítěte provedli kriminalisté stovky úkonů k objasnění události a ztotožnění ženy, která dítě porodila a zřejmě i usmrtila. Provedli prověrky na ubytovnách, ve zdravotnických zařízeních, u praktických lékařů i lékařů specialistů,“ potvrdila mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Policisté také prověřovali ženy, které otěhotněly v polovině roku 2016. Kriminalisté se zaměřili také na lékárny, a to nejen v Liberci, ale v celém kraji, a to z důvodu, zda se někdo nedotazoval nebo nepožadoval léky na poporodní komplikace, či alespoň tyto problémy nekonzultoval.

„S ohledem na polohu Liberce, který sousedí s Polskem a Německem, se tým kriminalistů zaměřil i na spolupráci s těmito státy. Nelze v tuto chvíli vyloučit ani alternativu, že dítě bylo do Liberce dopraveno a následně vhozeno do kontejneru právě z těchto příhraničních zemí. Spolupráce s těmito zeměmi nadále trvá, naopak nově se rozšířila i se Slovenskou republikou,“ dodala Suchánková.

Policie také už půl roku provádí screening vybraných žen, kterým je odebírán vzorek biologického materiálu. „Jedním z kritérií bylo předem vymezené věkové rozmezí a určitá vazba k místu nálezu dítěte, případně jeho okolí. V první fázi má plošný screening podstoupit na 400 žen a není vyloučeno, že se jejich počet bude zvyšovat,“ doplnila mluvčí.

Všechny odebrané vzorky jsou porovnávány se stopami, který byly zjištěny na místě nálezu novorozence. „Na objasnění případu pracuje od počátku vytvořený speciální tým složený jak z krajských kriminalistů, tak i kriminalistů z Územního odboru Liberec,“ uzavřela mluvčí policie. Státní zástupce rovněž prodloužil lhůtu v souvislosti s prošetřováním případu do příštího roku. 

Pokud se vraha podaří dopadnout, hrozí mu 15 až 20 let vězení, za vraždu novorozence matkou v rozrušení způsobeném porodem pak hrozí od tří do osmi let. 

Dítě našel kolemjdoucí v kontejneru 11. února letošního roku. O dva dny později provedená soudní pitva kriminalistům potvrdila prvotní podezření, a to, že dítě zemřelo násilnou smrtí. Současně pitva prokázala, že bylo dítě porozené v devátém měsíci těhotenství, narodilo se živé, bez jakýchkoliv zdravotních komplikací.

Foto Patrik Polášek

Štítky Liberec, smrt, novorozenec, vražda, policie, kontejner, Na Bídě, Polsko, Německo, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrt novorozence zůstává stále neobjasněna. Policie provedla screening 400 žen  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.