Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rodina se v noci otrávila oxidem uhelnatým. Unikl z plynové karmy v koupelně

Půl hodiny před půlnocí vyjížděli ve středu hasiči a záchranáři od bytového domu ve Smržovce. Povolání byli k úniku oxidu uhelnatého, což se také záhy potvrdilo. V bytě se nadýchali tři lidé včetně dítěte. Všichni skončili v jablonecké nemocnici.

Oxid uhelnatý unikl z karmy v koupelně. „V koupelně u průtokového ohřívače byla naměřena hodnota 290 ppm. Přitom při hodnotě 100 ppm by neměl být člověk v objektu déle než 20 minut,“ popsala mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Dva dospělí a dítě se nadýchali oxidem uhelnatým. „Odvezli jsme je do jablonecké nemocnice,“ řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev.

Hasiči na místě okamžitě uzavřeli přívod plynu do karmy a objekt odvětrali pomocí přetlakové ventilace. „Po odvětrání již nebyly naměřeny nebezpečné hodnoty,“ dodala Bílková.

K případům otravy dochází nejen při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v dané místnosti. „K otravě může snadno dojít i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla, komín je zanesen sazemi,“ informovala mluvčí.

Prevence je jednoduchá: pravidelné kontroly komínů, pravidelné kontroly topidel a plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit CO alarmy, které dokáží upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Hasiči, oxid uhelnatý, Smržovka, karma, HZS LK, ZZS LK, koupelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina se v noci otrávila oxidem uhelnatým. Unikl z plynové karmy v koupelně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.