Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Za tunelování firmy soud v Liberci uložil tresty čtyřem obžalovaným

Nepodmíněné tresty uložil dnes soud v Liberci čtyřem obžalovaným za tunelování firmy, která působí v Loukově u Mnichova Hradiště. Do vězení by za poškození věřitele měli jít na 4,5 až 5,5 roku, verdikt ale není definitivní. Všichni obžalovaní se odvolali. Vinu odmítají. Podle spisu původní akcionáře připravili o majetek zhruba za 55 milionů korun. O náhradě škody soud nerozhodl, neboť tím se už zabývá civilní soud.

"Rozhodující důkazy jsou listiny, smlouva o prodeji cenných papírů, doklady z obchodního rejstříku, korespondence," uvedl předseda senátu Martin Omelka.

Obžalovaným hrozily ještě vyšší tresty za podvod, kde je horní sazba deset let vězení. Soud ale jejich jednání překvalifikoval na zločin poškození věřitele se sazbou od tří do osmi let. Státní zástupce navrhoval pro všechny zhruba pětileté tresty, ponechal si lhůtu na rozmyšlenou.

Tresty 5,5 roku vězení soud uložil Jiřímu Havelkovi a jeho otci stejného jména. V roce 2009 od Čechokanaďana a jeho manželky odkoupili firmu Miruka, později přejmenovanou na Truckpark. Ve splátkách měli do konce roku 2015 zaplatit za akcie 4,25 milionu korun a čtyři miliony kanadských dolarů (dnes zhruba 67 milionů Kč). Po necelém roce ale přestali splátky platit, Čechokanaďan proto požadoval vrácení akcií a vyzval je, aby nečinili žádné kroky ke znehodnocení firmy.

Havelkovi však místo toho svolali mimořádnou valnou hromadu. Díky změnám stanov mohli prodat třináctihektarový areál s různými nájemci v Loukově, který byl nejcennějším majetkem firmy. Nejprve areál převedli na občanské sdružení European Golf & Country Club se sídlem v Liberci, které nemělo žádný majetek. Sdružení areál vlastnilo asi jen dva měsíce, pak ho převedlo na další firmu, která měla obdobný název jako původní vlastník - Truckpark CZ. Občanské sdružení ani firma za získání nemovitostí, které jsou soudně zajištěné, nezaplatily. Zástupci obou společností, kteří podepisovali převody, jsou mezi obžalovanými. Lence Slámové soud uložil trest pět let a Ladislavu Tomovi 4,5 roku vězení.

Trestní senát neuznal argumenty obžalovaných, že jim Čechokanaďan zamlčel "spousty kostlivců" v prodávané firmě, a nechtěli, aby se do vyřešení sporu majetek převedl na něj. Podle soudce postup, který zvolili, byl za hranou práva. Zmínil, že uzavřená kupní smlouva jim umožňovala řešit to před rozhodčím soudem.

Autoři | Foto By FandaCZ (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Liberec, soud, tunelování, podvod, Loukov, věznice, Mnichovo Hradiště, Jiří Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tunelování firmy soud v Liberci uložil tresty čtyřem obžalovaným  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.