Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Po požáru Šámalovy chaty v Bedřichově zůstaly škody za milion korun

Po pátečním požáru oblíbené Šámalovy chaty v Bedřichově v Jizerských horách zůstaly škody za milion korun. Oheň vypukl v technické místnosti s kotlem a saunu. Jen díky rychlému zásahu hasičů se nerozšířil na ubytovací část objektu. Uchráněn tak byl majetek za 25 milionů korun. Příčinou požáru je zřejmě nevhodně řešený odvod spalin z kotelny. Hasiči museli evakuovat 46 lidí, čtyři byli lehce zraněni, když se nadýchali kouře.

Požár Šámalovy chaty byl operačnímu středisku ohlášen v 19:21 hodin. "Na místo vyjelo sedm jednotek hasičů s deseti kusy mobilní požární techniky," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Oheň se podle ní podařilo lokalizovat během hodiny a půl. "Následně hasiči rozebrali část konstrukce objektu, aby dohasili skrytá ohniska. Požár byl zcela zlikvidován ve 21:50. Objekt byl prohlédnut termokamerou a na místě zůstala místní jednotka hasičů," dodplnila mluvčí.

Pro hosty chaty byl ze stanice Jablonec nad Nisou vypraven evakuační autobus. "Ten je rozvezl do náhradního ubytování, nebo odjeli po vlastní ose," dodala Bílková.

Požár v Jizerských horách nebyl podle Bílkové jediný, který v pátek hasiči likvidovali. Během 24 hodin vyjížděli k osmi dalším požárům. "Oheň v několika případech zasáhl rodinné domy, rekreační chatky i větší chalupy nebo vybydlené průmyslové objekty," doplnila mluvčí hasičů. Po 20:30 vyjížděli k hořícímu rodinnému domu do Kvítkova na Českolipsku. "Oheň zcela zasáhl střechu domu a částečně poškodil i stropní konstrukci prvního podlaží. Objekt byl silně zakouřen a hasiči pracovali v dýchací technice," popsala zásah Bílková.

V tomto případě šlo o zcela nový dům, v němž majitelé ještě nebydleli. "Po rozebrání zbytků střešní konstrukce a stropu v prvním podlaží byl objekt prohlédnut termokamerou. Na místě zůstal dohlížet majitel domu, který ve tři hodiny v noci hasiče znovu zavolal, protože ze střechy se opět začalo kouřit," dodala Bílková. Hasiči pak objevili skryté ohnisko pod izolací střechy. Příčiny i škody jsou v šetření.

Plné ruce práce měli hasiči také v sobotu ve středních Čechách. Hned několik čtenářů Liberecké Drbny informovalo redakci během sobotního dopoledne o požáru oblíbené koliby 4 Kameny u dálnice D10 ve směru na Prahu. Už při příjezdu hasičů šlehaly plameny střechou a požár třetího stupně se dlouho nedařilo dostat pod kontrolu. K požáru se sjely jednotky ze širokého okolí. O požáru jsme psali zde.

Štítky Bedřichov, Šámalova chata, sauna, požár, chata, Jizerské hory, dům, Hasičský záchranný sbor, Liberecký kraj, Praha, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Po požáru Šámalovy chaty v Bedřichově zůstaly škody za milion korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.