Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Honička s kradeným BMW. Policisté pro zátaras využili i popelářský vůz

Ve dvou dnech zadrželi policisté ve dvou případech tři kradená luxusní BMW i s řidiči. A v obou případech šlo o vyhrocené situace. Nejprve v úterý proběhla honička z Harrachova na Rokytnici a o den později u Cvikova policista na řidiče musel namířit svou služební zbraň.

První případ začal v Harrachově, kudy projížděla dvě BMW 530 s rakouskými poznávacími značkami. Tam si jich všimla hlídka, protože právě taková auta byla o den dříve ukradena v autosalonu v rakouském Grazu.

„Nejbližší motorizovaná hlídka se pokusila obě BMW zastavit ještě v Harrachově. Když ji cizinci zaregistrovali, vozidla otočili a začali ujíždět směrem na Rokytnici nad Jizerou,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Pak šlo všechno hodně rychle. První BMW havarovalo, jízdu nezvládl sedmnáctiletý cizinec, který narazil o skály a rychle přesedl do druhého auta, který řídil o dva roky starší mladík a ujížděli dál. „Pokračovali velmi agresivní jízdou, která ohrožovala bezpečnost všech účastníků silničního provozu, více jak stokilometrovou rychlostí na Rokytnici,“ dodala mluvčí.

Policista v poslední chvíli uskočil

V Pasekách nad Jizerou další hlídka postavila vozidlo napříč pruhem a do zbytku silnice se postavil policista s namířenou zbraní. „Řidič však zareagoval tak, že si rukou zakryl obličej, přidal plyn a rozjel se přímo proti zakročujícímu policistovi, který byl nucen před vozidlem uskočit,“ popsala Baláková.

Honička skončila až v Poniklé, kde je kvůli stavebním pracem zúžená vozovka. Dvě policejní hlídky tu postavily auta a navíc využily i popelářské auto. „Zde policisté dvoučlennou posádku BMW za využití donucovacích prostředků hmatů a chvatů zadrželi,“ řekla mluvčí.

Oba mladíci jsou aktuálně v policejní cele a čekají na rozhodnutí, zda půjdou do vazby.

I další případ se povedlo vyřešit díky dobré práci policie. Právě jedna z hlídek si BMW s mladým řidičem všimla na silnici I/13 mezi Kunraticemi a Cvikovem. „Se zapnutým zvukovým a světelným signalizačním zařízením proto otočil svůj vůz a BMW v koloně dojel. Nic zlého netušící řidič se choval ukázněně a zajel ke krajnici, aby mu umožnil bezpečný průjezd, pak pokračoval dál v pomalé jízdě v koloně. Moment překvapení pro něj nastal až ve chvíli, kdy policista za jeho vozem zapnul signál STOP a jeho kolegyně mu dala pokyn k zastavení,“ popsala Baláková.

V autě se zamkl a nereagoval

Jenže řidič v tu chvíli lehce zpanikařil, v autě se zamkl a nereagoval na žádnou výzvu. „Ve chvíli, kdy sáhl na řadicí páku a BMW poskočilo, se ho policista snažil přimět k uposlechnutí výzvy použitím donucovacího prostředku hrozby namířenou střelnou zbraní. Ta se ale jevila jako zjevně neúčinná. Proto se rozhodl vniknout do auta násilím a udeřil hlavní služební zbraně do okna dveří u řidiče,“ řekla mluvčí.

Pak sice dveře odemkl, ale nevystoupil a policista ho musel z auta vytáhnout. „V době zadržení byl pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu, což potvrdil orientační test,“ doplnila Baláková.

Dalším vyšetřováním pak vyšlo najevo, že všechny tři řidiče si někdo najal, aby auta odvezli do cílového místa.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky BMW, Policie, krádež, zbraň, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Cvikov, Štýrský Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honička s kradeným BMW. Policisté pro zátaras využili i popelářský vůz  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.