Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči v Libereckém kraji měli loni nezvykle vysoký počet zásahů

Hasiči v Libereckém kraji měli loni mimořádně vysoký počet zásahů, meziročně o 18 procent více. Vyjeli v 5487 případech, v roce 2016 měli zásahů o 850 méně.

V posledních letech je pro hasiče v kraji obvyklé, že mají za rok kolem 4500 zásahů. Za loňským nárůstem bylo hlavně častější odstraňování následků po přírodních katastrofách. Nejhorší v tomto směru byla asi větrná smršť na konci října, kdy hasiči vyjeli více než 300krát k popadaným stromům a uvolněným střechám. Technickou pomoc, kam odstraňování následků patří, poskytli hasiči loni ve 2766 případech. V roce 2016 bylo takových zásahů bezmála o 800 méně. Do této kategorie patří ještě otevírání bytů nebo vyhledávání a záchrana lidí či zvířat z nedostupných terénů a prostorů. Nejznámějším zásahem byla loni záchrana psa, který byl 16 dnů uvězněný v noře v Českém ráji. Border teriér uvízl v noře ve skalní spáře ve Skalanech 3. července, kdy se dovnitř vydal za liškou, kterou pronásledoval.

Požárů loni hasiči likvidovali 699, o 19 více než v roce 2016. "Nejvíce jich bylo se škodou do 10 tisíc korun. Požárů se škodou nad milion korun bylo osm," uvedla Bílková. Šest lidí při požárech zemřelo a 105 lidí utrpělo zranění. "Při požárech hasiči zachránili 80 osob, 518 lidí bylo z hořících objektů evakuováno," dodala mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Škoda vzniklá při požárech přesáhla 165 milionů korun, uchránit se podařilo majetek za téměř 315 milionů korun.

Největší škodu - za 100 milionů korun, způsobil požár v areálu libereckého družstva pro chemickou výrobu Severochema. Sklad hořlavých kapalin vyhořel v liberecké Severochemě 29. května. Jeden zaměstnanec se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit. Zranil se i jeden z hasičů, zasahovalo 120 profesionálních a dobrovolných hasičů. Co bylo příčinou požáru haly, zatím není jasné. Policie dosud vyšetřování neukončila.

Požár se škodou za 18 milionů korun likvidovali hasiči na začátku května v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku. Halu na uskladnění slámy s fotovoltaickými panely na střeše zapálily děti při hře. Také při likvidaci tohoto požáru se zranil jeden hasič.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky Liberec, Severochema, hasiči, zásah, statistika, Liberecký kraj, požár, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Libereckém kraji měli loni nezvykle vysoký počet zásahů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.