Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Těžké časy extrémistů z Národní domobrany. Pro některé členy je málo radikální

Tak dlouho si extrémistická scéna zahrává s krajně radikálními názory, až se rozštěpí. Staré pravidlo zasáhlo během podzimu Národní domobranu, která čelila útokům zevnitř. Někteří její členové nejsou spokojeni s „umírněným“ vedením a rádi by organizaci přeměnili na přísně vojenskou skupinu s hierarchickými rysy.

Extrémisté z Národní domobrany během loňského roku dál stavěli regionální buňky, které „pozorují, získávají poznatky, vyhodnocují je a ukládají pro pozdější použití“, jak se praví na jejich webu. V praxi to znamená zatím spíše propagační vycházky převážně v okolí hranic republiky.

Aktivních hlídek uvádí nyní domobrana 62, nejvíc jich je ve Středočeském kraji (11), na severní Moravě (10) a rovněž v Ústeckém kraji podél hranice s Německem, kde by mělo aktivních buněk být kolem deseti. Tvořeny jsou nejčastěji bývalými příslušníky Pohraniční stráže a záložáky.

Chceme být víc vojáci

Vedení Národní domobrany mezitím muselo řešit útok zdola členské základny, jak plyne z listopadového prohlášení rady složené z proruské aktivistky Nely Liskové a bývalých vojáků Marka Obrtela a Františka Krejči.

„Někteří z domobranců i našich sympatizantů z řad veřejnosti mohli v naší iniciativě v posledních týdnech či měsících zaregistrovat určité názorové pnutí a názorové střety, které místy přecházely až do nevěcné a neproduktivní osobní roviny. Skutečnou podstatou těchto dějů byl především dlouhodobý nesouhlas některých domobranců se směřováním Národní domobrany a jejich odlišné představy o tom, jak by měla vypadat,“ uvedla rada.

Konkrétně někteří nespokojení domobranci vypracovali koncepci, která měla roztříštěnou síť buněk přeměnit ve striktně hierarchickou, vertikální organizaci vojenského typu o mnoha úrovních řízení. Rada tento návrh odmítla.

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Roman Máca, který se specializuje na mapování proruské scény, připomíná, že hádky a štěpení jsou u extremistické scény pravidelným jevem. „I samotná tzv. Národní domobrana vzniká z podhoubí další podobné organizace s názvem Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO. Lze tak předpokládat, že došlo k vnitřním neshodám, kdy jedno křídlo volá po radikální akci a druhé má vlažnější přístup,“ říká Máca.

Lisková a spol. předpovídají možné další štěpení. Je podle nich možné, že se nespokojení radikálové se stávající strukturou nespokojí a pokusí se vojenskou organizaci založit na nových základech. „V takovém případě jejich počínání přeje rada dopředu vše dobré,“ uvedlo vedení Národní domobrany.

„Nemyslím, že by ve skutečnosti po takové transformaci vedení netoužilo, ale uvědomují si, že vytvoření soukromé armády by vyvolalo ještě vyšší zájem bezpečnostních složek státu o jejich osoby a také narušilo již zaběhnutý byznysový projekt,“ komentuje Roman Máca.

Hurá na ruské sociální sítě

Národní domobrana má ovšem problém i s „odrodilými nenávistníky z Pražské kavárny“ a „cizí korporací facebook“. O co jde?

Ti první, ať už se pod expresivním pojmenováním skrývá kdokoli, „hromadně udávají vlastence na facebooku“, který jim pak uzavírá profily nebo je blokuje. Opakovaně to postihlo i šéfku domobrany Nelu Liskovou.

„Čím více probruselští nenávistníci z řad médií, bavičů a velkoměstské havloidní omladiny kvičí a škodí, tím větší odpor české společnosti vyvolávají a tím rychleji přivolávají neodvratný konec svého výsadního společenského postavení. Organizované udavačství podporované návodnými přednáškami a manuály protistátních ziskových organizací financovaných Sorosem a Bruselem, k likvidaci svobodného projevu v České republice nepovede,“ stěžuje si Národní domobrana v jednom ze svých dalších příspěvků.

A jak problémy s facebookem řešit? Odchodem na ruskou sociální síť V kontaktě, která je oblíbeným místem rusofilů. Nepodléhá totiž tak přísné regulaci a příspěvky a profily na ní nebývají blokovány.

„Jak dlouho ještě budou Západem placení eurofašoidi škodit lidu této země? Máte již svůj vlastní profil na VK? Je vždy dobré mít záložní řešení!“ vyzývá rada domobrany.

Roman Máca ovšem upozorňuje na fakt, že facebook není veřejným majetkem, ale soukromou společností, která si sama stanovuje pravidla pro chování svých uživatelů. „Zde platí slova jedné české stalinistky řídící skupinu trollů na facebooku: Je sice hezké, že nás na vk.com nikdo nemaže, ale zase nás nikdo nečte,“ glosuje odchody na ruskou sociální síť Roman Máca.


Text byl původně publikován na HlidaciPes.org

Štítky Hlídací pes, Národní domobrana, Facebook, rada, Nela Lisková, sociální síť, Pohraniční stráž, Německo, NATO, Středočeský kraj, Evropské hodnoty, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžké časy extrémistů z Národní domobrany. Pro některé členy je málo radikální  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.