Naštěstí jen kuchyňská linka odnesla během sobotního dopoledne nepozornost majitele bytu ve Smetanově ulici v Jablonci nad Nisou, který zapomněl jídlo na sporáku. K požáru se sjely čtyři jednotky hasičů. Tentokrát byl požár zpozorován a ohlášen včas, nestihl se rozšířit, ale někdy končí takové případy tragicky.
Hasiči pravidelně nabádají k opatrnosti a soustředění při přípravě jídel. „Pokud necháme na plotně jídlo bez dozoru, dosáhne dlouhodobým zahříváním teploty vznícení a požár je na světě. Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku,“ vysvětluje mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne.
Ještě lepším pomocníkem při těchto „malých" bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří. „V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky. Všechny tyto předměty napomáhají rozvoji požáru,“ dodala Bílková.
Pokud i tak vypukne požár, který nezvládnete zlikvidovat v začátku vlastními silami, volejte linku 150 nebo 112.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.