Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud zamítl všechny návrhy na neplatnost referenda v Jablonci

Krajský soud v Liberci zamítl všechny stížnosti na platnost referenda o výherních automatech v Jablonci nad Nisou. Zabýval se pěti návrhy. Jeden odmítl, protože byl podán pozdě. Zbývající čtyři návrhy neshledal jako důvodné a zamítl je. Proti rozhodnutí soudu lze podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

V místním referendu se v Jablonci rozhodovalo o osudu herních automatů, drtivá většina zúčastněných byla pro jejich zrušení. Výsledky jsou pro zastupitelstvo závazné, pokud soud nerozhodne jinak.

Nejčastějším důvodem k podání stížností bylo, že nelze uspořádat referendum k otázce zrušení či změny městské vyhlášky. Soud tuto námitku odmítl s tím, že kladný výsledek referenda stanovuje pouze závazný pokyn zastupitelstvu k vydání zákazu. "Návrh otázky položené v místním referendu neurčuje, jakou formou by mělo být i při závazném výsledku místního referenda tohoto výsledku dosaženo, a přímo neformuluje ani znění případně přijímané obecně závazné vyhlášky," píše se ve zdůvodnění rozhodnutí.

Soud odmítl i námitky dalších stěžovatelů. Jeden považoval položenou otázku za nepřípustně sugestivní a návodnou. Další mínil, že zákon umožňuje konání referenda jen v jednom dni.

Referendum se v Jablonci konalo dva dny, souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Pro zrušení výherních automatů se vyslovilo bezmála 88 procent zúčastněných. Referenda se zúčastnilo 39,37 procenta oprávněných voličů. Zhruba třetina těch, kdo šli k prezidentským volbám, se tak do hlasování o hazardu nezapojila. Výsledky referenda by se měli zastupitelé zabývat na březnovém jednání.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, Nejvyšší správní soud České republiky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl všechny návrhy na neplatnost referenda v Jablonci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.