Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muž, který způsobil nehody vlaků, je obviněn z terorismu. Chtěl podnítit nenávist vůči muslimům

Muž, který loni v létě na Mladoboleslavsku způsobil dvě srážky vlaků se stromy, je obviněn z terorismu. Policisté ho zadrželi minulý týden, skončil ve vazbě. Hrozí mu doživotí. Svými činy chtěl podle policie podnítit nenávist vůči muslimům. Informoval o tom server Lidovky.cz.

První nehoda se stala 1. června na trati mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Osobní vlak najel do spadlého stromu. Cestovalo v něm devět lidí, nikdo se nezranil. Druhá nehoda se stala 28. července mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem, také ta se obešla bez zranění.

Podle policie muž v obou případech stromy na trať pokácel. Na místě také nechal vzkazy odkazující na islám. Kvůli tomu je obviněn rovněž z vyhrožování teroristickým útokem. "Toho se měl dopustit rozšiřováním letáků, které obsahovaly jazykově zkomolené výhrůžné texty, jež měly evokovat, že byly psány vyznavačem džihádu, který plánuje teroristické útoky na občany České republiky," řekl serveru státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák.

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Aktuálně.cz byl na místě nehody nalezen vzkaz, na němž bylo česky a latinkou uvedeno "Alláh je velký", a to s pravopisnými chybami.

Podle informací Lidovek je zadrženým sedmdesátiletý Čech. Ve vazbě je od 22. února. Soudce se obával jeho útěku a také možnosti, že by v trestné činnosti pokračoval. "Obviněný je rodilým českým občanem, jehož motivací byla snaha vyvolat mezi obyvatelstvem obavy z muslimské migrační vlny a z páchání teroristických útoků," dodal státní zástupce.

O první nehodě se spekulovalo na sociálních sítích, lidé mimo jiné zmiňovali právě možnost, že šlo o teroristický útok. K případu se vyjádřil i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který požádal veřejnost o střízlivé hodnocení toho, zda mohlo jít o teroristický čin.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Mladá Boleslav, nehoda, vlak, islám, terorismus, havárie, strom, teroristický útok, okres Mladá Boleslav, Bakov nad Jizerou, Milan Chovanec, Bezděz, Bělá pod Bezdězem, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který způsobil nehody vlaků, je obviněn z terorismu. Chtěl podnítit nenávist vůči muslimům  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.