Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hackeři vydírají řadu firem na Liberecku, za odšifrování souborů žádají bitcoiny

Policisté varují před dalšími útoky hackerů. Kriminalisté v poslední době zaznamenali zvýšený výskyt útoků na firemní počítačové sítě. Díky často slabému zabezpečení se neznámí pachatelé infiltrují do počítačů firem, prostřednictvím kterých následně provedou zašifrování všech dat a za jejich obnovu požadují výkupné v bitcoinech.

„Od počátku roku zaznamenali policisté několik útoků cílených na obchodní společnosti. Způsob provedení je ve většině případů stejný. Pachatelé hledají v zabezpečení mezery, které následně zneužijí ve svůj prospěch, do počítačových systémů nainstalují škodlivý kód, prostřednictvím kterého následně zašifrují veškerá data. Poté vyžadují zaslání výkupného v různých částkách řádově od desítek až po stovky tisíc korun za dešifrování dat,“ popsala krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Několik firem už bylo nuceno zastavit celou výrobu, což v praxi může znamenat statisícové, ale i milionové škody, neboť mnoho výrobních procesů je na výpočetní technice zcela závislých. „V souvislosti s touto trestnou činností Policie ČR apeluje zejména na nedostatky v zabezpečení, které se v rámci prověřování jednotlivých případů vyskytují nejčastěji,“ dodala Suchánková. 

Při správě přístupových údajů ve vnitřní síti by všechny účty měly mít dostatečně silné heslo. V praxi se policisté setkávají s případy, kde je nastaveno velmi jednoduše překonatelné heslo, které má například pouze dva znaky. Dalším neduhem jsou příliš vysoká oprávnění zaměstnanců firem, kteří je ke své práci nepotřebují, třeba přístup do sdílených složek. 

Zálohy dat by měly být prováděny pravidelně a především by data měla být zálohována na úložiště, která nejsou propojena vnitřní sítí.Toto pravidlo je často porušováno a úložiště nejsou fyzicky odpojena od sítě, přičemž poté dochází i k zašifrování zálohovaných dat.

Dále je vhodné, v případě vzdálené plochy, mít tuto funkci aktivovanou pouze tam, kde je to nezbytné. Tento bod je velmi důležitý, obzvláště když je některý z počítačů s touto funkcí viditelný ze sítě internet. Významným bezpečnostním prvkem, který přispěje k ochraně sítě, je systém sledování pokusů o přihlášení ke vzdálené ploše.

Štítky Liberec, hacker, Bitcoin, Liberecký kraj, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hackeři vydírají řadu firem na Liberecku, za odšifrování souborů žádají bitcoiny  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.