Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Policie obvinila tři muže a ženu. Stát měli připravit o 116 milionů korun

Vystavováním nadhodnocených i zcela fiktivních faktur a také neoprávněným získáním evropských dotací měla čtveřice lidí přes firmu na výrobu obalových materiálů z Liberecka připravit stát o asi 116 milionů korun. Přišlo se na to na Finančním úřadu v Turnově. Kriminalisté už zahájili trestní stíhání tří mužů, jedné ženy a právnické osoby.

Vazebně stíhaní jsou šestačtyřicetiletý jednatel firmy a osmatřicetiletý zástupce spřízněných obchodních korporací. Obviněn je navíc sedmačtyřicetiletý bývalý jednatel firmy a také čtyřiatřicetiletá poradkyně firmy. Hrozí jim tresty od pěti do deseti let vězení.

„Jako osoby oprávněné jednat za právnický subjekt podnikající ve výrobě obalových materiálů, vědomě a úmyslně, s cílem zvýšit odpočet daně z přidané hodnoty, vystavovali nadhodnocené či zcela fiktivní faktury," uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Faktury měly deklarovat nákupy strojů, zařízení a materiálů u účelově vytvořených řetězců obchodních korporací či spřízněných společností. „Stejně, jako jim bylo zřejmé, že nedošlo k dodání technologií firmě, kterou zastupovali, nedošlo ani k dodání výrobků, které firma měla údajně vyrobit a dodat do zemí evropské Unie,“ dodala mluvčí.

Podle policie neodvedli daně ve výši 17,7 milionu korun a vylákali výhodu na dani vůči České republice zastoupení Finančním úřadem pro Liberecký kraj v hodnotě 38,5 milionu korun.

Z Operačního programu Podnikání a inovace pak vylákali dalších 56 milionů korun. Celková škoda tak je téměř 116 milionů.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky daně, podvod, finanční úřad, policie, materiál, Liberecký kraj, Turnov, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila tři muže a ženu. Stát měli připravit o 116 milionů korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.