Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Tři pokusy o podvod během jediného dopoledne. Falešní vnukové chtěli statisíce

Na policii se obrátili tři senioři, kterým minulý pátek volal podvodník. Vydával se za jejich vnuka, co potřebuje statisíce korun s tím, že má problém u notáře. Hovory přitom od sebe dělila pouhá hodina, je tedy pravděpodobné, že šlo o stejného pachatele.

Nejprve zvonil telefon v 10.30 osmasedmdesátileté ženě ze Semilska. „Falešný vnuk tvrdil, že má údajné problémy u notáře a z toho důvodu potřebuje ještě téhož dne půjčit částku 200 tisíc korun. Dost na ní naléhal a apeloval na její city,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Žena mu ale řekla, že žádné peníze nemá a muž pak zavěsil. „Později se spojila telefonicky s dcerou a o podivném telefonátu ji informovala, přitom zjistila, že její skutečný vnuk od ní žádné peníze nežádal. Z uvedeného důvodu vše oznámila policistům,“ dodala mluvčí.

Další dva případy jsou hodně podobné. Nejprve v 11 hodin také na Semilsku přijala podobný hovor pětasedmdesátiletá žena. „Na jeho "velký" problém, jak se doslova vyjádřil, potřeboval 380 000 korun a zlaté šperky. Ten měl údajně rovněž trable u notáře, odkud jí prý volal,“ popsala Baláková. Jenže žena mu řekla, že má pouze hotovost na pohřeb.

A o půl hodiny později přijal další takový hovor osmdesátiletý muž rovněž ze Semilska. „Volající si mu řekl o 250 000 korun, ale naštěstí senior tyto finance neměl, a proto mu poradil, ať si zažádá o půjčku jinde,“ uvedla mluvčí.

Při odhalování identity těchto pachatelů mohou policistům pomoci sami senioři „Volajícího například požádají, aby se jim ozval později, protože si musí vše promyslet. Zkušenosti ukazují na to, že podvodníci jsou ochotni zavolat jednomu člověku i vícekrát, pokud mají naději, že z toho bude profit,“ vysvětlila Baláková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Policie ČR, senioři, podvod, telefonát, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři pokusy o podvod během jediného dopoledne. Falešní vnukové chtěli statisíce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.