Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Jindřichovicích druhý den hoří. Na místo dorazil speciální bagr

, aktualizováno 15. května 2018, 8:55

S rozsáhlým požárem bojují už druhý den hasiči v Jindřichovicích pod Smrkem. Hoří tu budova v bývalém statku s uskladněnou štěpkou. Na místo dorazil speciální bagr, který odstraní sutiny z objektu a hasiči je budou moci uhasit. Zásah potrvá minimálně do dnešního večera.

Jeden člověk ze sousední budovy byl preventivně evakuován, nebezpečné zplodiny se podle hasičů neuvolňují. „Je to biologický materiál," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Požár nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Díky silnému větru se požár velmi rychle rozšířil i na další části budovy. V době příjezdu hasičů již hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech cca 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven.

Celou noc se na místě střídaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů. „Hlídaly a ochlazovaly objekt bývalého statku, který včera brzy odpoledne zachvátil velký požár. Z požářiště celou noc stoupal hustý dým a obyvatelům obce bylo doporočueno omezit větrání a pohyb venku na minimum," řekla mluvčí. 

Počasí, ale hasičům přálo, protože lehký vítr odnášel kouř mimo obec a zároveň neměl sílu rozdmýchávat oheň. Z nedalekého bytového domu bylo evakuváno šest osob, pro které obec zajistilana dobu nezbytně nutnou, náhradní ubytování.

Aktuální situace ukazuje, že riziko zřícení objektu při dalším hašení je velké. „Stropy se prohýbají a celá budova vlivem dlouhotrvajícího sálavého tepla neustále pracuje. Proto se hasiči rozhodli povolat Záchranný útvar HZS ČR ze Zbirohu, který pomocí speciální techniky (sklápěcí automobil, a UDS s podkopávací lžící) odstraní stále hořící štěpku a sutiny z vnitřku objektu, aby mohli hasiči materiál rozhrabat a dohasit ohniska uvnitř," vysvětlila Bílková. Řídící důstojník odhaduje, že hasiči budou pracovat na místě minimálně do dnešního večera. 

Po zlikvidování požáru mohou na místo nastoupit vyšetřovatelé, aby stanovili příčinu vzniku požáru a výši škody. „Již nyní je jasné, že škoda přesáhne několik milionů korun. K tomu jistě přispěje i to, že objekt byl před nedávnem částečně zrekonstruován a  v jedné z budov jsou umístěny technologie na výrobu tepla a elektrické energie," uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto

Štítky Jindřichovice pod Smrkem, požár, hasiči, štěpka, Jindřichovice, statek, Hasičský záchranný sbor, bagr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Jindřichovicích druhý den hoří. Na místo dorazil speciální bagr  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.