Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud v Liberci se opět zabývá kauzou exředitele policie Dvořáka

Okresní soud v Liberci dnes znovu projednával případ bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka. Posuzuje část případu, pro který Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V ní je Dvořák obžalován z korupce a porušení služebních povinností. Rozsudek zřejmě zazní na příštím líčení v červenci, zbývá provést poslední důkaz.

Dvořák označuje obvinění od začátku za komplot, podle něj případ provázejí procesní chyby a manipulace s odposlechy i spisem. Dvořák pracoval jako ředitel policie na Liberecku pět let do konce roku 2008. Policejní inspekce ho zatkla v únoru 2009 přímo v budově okresního ředitelství. Jeho případ je velmi komplikovaný. Původní obvinění se nepotvrdila, ale na základě odposlechů byl v roce 2010 obžalován z šesti jiných skutků a kauzu soud rozdělil na dvě části.

Okresní soud se nyní zabývá dvěma skutky, včetně nejzávažnějšího obvinění z korupce. Bývalý okresní ředitel policie si podle obžaloby řekl v souvislosti s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol o úplatek nejméně 250 tisíc korun. Jinak hrozil, že projekt zastaví, uvádí státní zastupitelství.

Při opakovaném dokazování už ale nelze použít klíčový důkaz, což byly odposlechy. Nejvyšší soud je označil za nezákonné. „Byl to jediný usvědčující podstatný důkaz," řekl státní zástupce Martin Tvrdík.

Dvořák u soudu čelí také obvinění z toho, že využíval pracovníky údržby z ekonomického odboru policie při stavebních pracích na svém domě. Pro rozhodnutí, zda se skutečně jednalo o trestný čin, je důležité i zjištění tržní ceny aut policie, jimiž měl být stavební materiál přivážen. „Znakem skutkové podstaty je, že byla užita věc větší hodnoty k mimoslužební účelům," uvedl Tvrdík. Hranicí pro větší hodnotu je podle něj 50 tisíc korun.

U soudu vypovídal také znalec z oblasti dopravy, soud ještě dostane k dispozici smlouvy spojené s pozdějším prodejem těchto vozů.

Dvořák byl v minulosti pravomocně potrestán souhrnným trestem dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Po zrušení tohoto verdiktu Nejvyšším soudem v platnosti zůstává osmnáctiměsíční trest s podmínkou na tři roky za zneužití pravomoci veřejné osoby. Okresní i odvolací soud Dvořáka uznal vinným, že se postaral o smazání přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi za ČSSD informaci, zda je Sepp stíhán za podvod.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Miroslav Dvořák, soud, policie, ředitel, Liberec, nejvyšší soud, Martin Sepp, ČSSD, Liberecký kraj, Robert Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se opět zabývá kauzou exředitele policie Dvořáka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.