Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muž podezřelý z vraždy ve Vratislavicích by mohl brzy stanout před soudem

Lednová vražda ve vietnamské samoobsluze ve Vratislavicích nad Nisou by se mohla brzy projednávat před Krajským soudem v Liberci. Upozornila na to v dnešních zprávách televize Prima, podle které je již připraven spis, se kterým se nyní musí soud seznámit. Muži, který je podezřelý z vraždy, hrozí až výjimečný trest.

Redakci Liberecké Drbny se krátce po tragické události podařilo zjistit, že vrahem má být devětatřicetiletý Václav M., který bydlel na nedaleké ubytovně. Podle místních měl finanční problémy, nikdy ale nebyl agresivní a neměl násilné sklony. Pro jeho rodinu i spolubydlící je tak brutální útok nevysvětlitelný.

„Je mi z toho na nic. Nikdy bych to do něj neřekla. Táta i já jsme z toho špatní. Jak někdo může něco takovýmhle způsobem udělat,“ řekla začátkem roku redakci jeho nevlastní matka, která bydlí na stejné ubytovně. „Nechci mu nic vzkazovat. Co chtěl, to má. Jestli nevěděl kudy kam, mohl přijít za mnou nebo tátou. Půjčili bychom mu,“ dodala.

Mezi obyvateli ubytovny byl prý oblíbený. „Hned jsme si ale mysleli, že to bude on, všechny důkazy byly proti němu,“ řekla jedna spolubydlící.


Vietnamská komunita se sešla u vratislavické večerky. Vzpomněli na brutálně ubodanou ženu.

A jak se měl celý incident odehrát? Podle informací redakce přišel Václav M. do samoobsluhy s tím, že prodavačku omráčí úderem střelnou zbraní do hlavy. To mu ale nevyšlo a podle jedné verze se při souboji s ženou poranil nožem. Muž tak podle nepotvrzených informací utrpěl poranění plíce a horních končetin. Zda si nůž donesl, nebo ho vzal v obchodě, není jasné. Poté, co prodavačce způsobil smrtelná zranění nožem na krku, měl vyjít před obchod a předstírat, že ženu bránil před neznámými lupiči. V ten moment k obchodu přicházela jeho sousedka. 

„Vašek celý od krve vyšel ze skladu. Já jsem se ho úplně lekla. Řekl, že je přepadli nějací Ukrajinci. Jeden měl být uvnitř a jeden venku. On tvrdil, že prodavačku bránil,“ shrnula sousedka Šárka S. V tu chvíli ale ještě nevěděla, že mluví s vrahem, který se ihned po incidentu vžil do role napadeného. „Když se ale otočil, měl v kapse nůž s černou rukojetí. Tak jsem to nahlásila na policii. Kriminálka pak nakonec nůž našla,“ dodala. Vše nasvědčuje tomu, že ulomenou rukojeť nože muž zahodil za obchodem. 

Výpovědi „samozvaného ochránce“ navíc v policistech nebudily důvěru, a tak se z napadeného stal podezřelý. „Vzhledem k rozporům ve výpovědi pro nás byl po pár hodinách oznamovatel podezřelým. Ke skutku se již doznal,“ řekl v lednu vedoucí krajských kriminalistů Vladimír Lukášek


Vyšetřovatelé na místě vraždy.

Lukášek ocenil přístup liberecké nemocnice. "Součinnost byla složitá, náročná. Jeho stav (obviněného) byl středně vážný, tudíž musel být v péči lékařů. Navíc pro nás bylo důležité provádět s ním určité procesní úkony a nemocnice nám vycházela vstříc," uvedl. Na ARO hlídkovali policisté, zároveň bylo nutné zachovat chod oddělení. V nemocnici probíhalo nezvykle i vazební zasedání. "To byla i pro nás nová zkušenost," dodal Lukášek. Osobně si také nepamatuje, že by se někdy z oznamovatele tak závažného činu stal obviněný.

Podle sousedky měl útočník dluhy a byl bez práce. Žádné problémy s ním ale nikdo v domě neměl. „Byl pohodový, vůbec to nedokážu pochopit. Muselo mu přeskočit v hlavě. Ta paní prodavačka byla moc hodná, měla děti a tohle si vážně nezasloužila,“ uzavřela sousedka. Na ubytovně měl muž bydlet zhruba dva roky.

Devětatřicetiletý útočník nyní čeká na soud ve vazbě. Za brutální vraždu vietnamské prodavačky mu hrozí až výjimečný trest. Podle policie byl v minulosti souzen za majetkovou trestnou činnost. 

Foto Luboš Vrabec, Michael Daněk, Patrik Polášek

Štítky vražda, přepadení, večerka, loupež, policie, soud, Liberec, Vratislavice nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, ubytovna, prodavač, TV Prima, Drbna.cz, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž podezřelý z vraždy ve Vratislavicích by mohl brzy stanout před soudem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.