Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Policisté na festivalu Mácháč odhalili 45 drogových deliktů

Policisté a celníci v souvislosti s konáním festivalu taneční hudby Mácháč v Doksech na Českolipsku odhalili v pátek a v noci na dnešek 45 drogových deliktů. V sedmi případech šlo o trestný čin, v ostatních o přestupek.

Nejčastěji nalezli marihuanu. „Kromě ní měli návštěvníci akce u sebe i extázi, kokain, hašiš," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Víkendový taneční festival se tradičně koná u Máchova jezera. Mezi hlavní hvězdy patří nizozemští dýdžejové a producenti Hardwell a Armin van Buuren. Na písčité pláži Klůček se každoročně schází na konci srpna kolem 10 tisíc lidí, tolik jich je podle odhadu policie i letos.

Přestupku se podle Balákové dopustilo 38 lidí ve věku 21 až 25 let. „Držení drog u dalších sedmi lidí policisté kvalifikovali jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Za ten hrozí pachateli až jeden rok odnětí svobody," řekla Baláková.

Policie u většiny z nich našla kolem deseti tablet extáze, devatenáctiletá žena z Prahy měla 1,5 gramu kokainu. Policisté odhalili i šest řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu nebo drog. V pěti případech šlo o přestupek a v jednom o trestný čin. Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky se dopustil čtyřiadvacetiletý řidič s 1,46 promile alkoholu v krvi.

Policisté se letos při kontrolách poprvé zaměřili i na cestující ve vlacích. „Na vytipovaných spojích procházejí vagony společně policisté s celníky a psem vycvičeným na vyhledávání drog. Tři ze sedmi osob podezřelých ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu jsme odhalili právě ve vlaku směřujícím na Doksy," dodala Baláková.

V rámci bezpečnostního opatření letos oproti předchozím rokům podle ní také poprvé využívají pět spektrometrů na detekci stop po drogách a prekurzorech, v minulých letech byl k dispozici jen jeden. Čtyři přístroje má podle ní Celní správa ČR. Pátou s sebou přivezli celníci ze saských Drážďan, kteří při odhalování drog vypomáhají u Máchova jezera už šestým rokem, dodala mluvčí policie. Policisté budou v kontrolách u jezera pokračovat, většina účastníků festivalu má odjet v neděli.

Autoři | Foto Policie ČR/Ilustrační foto

Štítky policie, Mácháč, drogy, marihuana, pervitin, extáze, festival, Doksy, okres Česká Lípa, Armin van Buuren, Máchovo jezero, Celní správa České republiky, Praha, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na festivalu Mácháč odhalili 45 drogových deliktů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.