Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plavčík je volný. Podle soudu za smrt chlapce v divoké řece vinu nenese

, aktualizováno 7. září 2018, 17:59

U Okresního soudu v Liberci v pátek zazněl rozsudek v kauze úmrtí chlapce v divoké řece libereckého bazénu. Obviněný byl mladý plavčík, který měl atrakci v tu dobu hlídat a za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo šest let. Soud ale muže viny zprostil.

Čtrnáctiletý Adam M. utonul v bazénu v roce 2016. S kamarády odstranili mříž, která chránila sací potrubí, jenže to ho pak vtáhlo dovnitř. Kamarádi z místa utekli, tělo chlapce bylo nalezeno až večer.

Policie poté na základě znaleckých posudků obvinila plavčíka, který měl v inkriminovanou dobu divokou řeku hlídat. „V pozici zaměstnance plaveckého bazénu nedostatečně sledoval jednání návštěvníků bazénu, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou," vysvětlil státní zástupce Bedřich Skalický.

Mladému muži za usmrcení z nedbalosti hrozilo šest let vězení. Okresní soud ho ale obžaloby zprostil. „Nedělo se nic neobvyklého, napomenul jsem jen skupinu chlapců, jež si hrála s míčem. V divoké řece se děti běžně potápějí, hrají na babu či jinak škádlí,“ uvedl už dříve plavčík, který u soudu nechtěl vypovídat. „Už jsem se k tomu vyjadřoval dvakrát,“ řekl pouze.

Podle soudu počínání, které mu je kladeno za vinu, není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Navrhoval roční podmíněný trest s odkladem na dva roky. „Byly provedeny důkazy při hlavním líčení, které hovoří o zavinění," uvedl Skalický.Obhajoba byla s verdiktem spokojena. „Jsem rád, že soud vyslyšel naše argumenty a vzal v potaz naše námitky," uvedl obhájce Jiří Dousek.

Autoři | Foto Zapálení svíček pro Adama M. | Zdroj ČTK

Štítky soud, Liberec, plavčík, bazén, divoká řeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavčík je volný. Podle soudu za smrt chlapce v divoké řece vinu nenese  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.