Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtman Půta míří k soudu. Budu vypovídat, žádný úplatek jsem nevzal, říká

Už v úterý začne soud řešit kauzu, která se táhne čtyři roky. Jde v ní o evropské dotace a korupci. A proč to trvalo tak dlouho? Obžalováno je celkem třináct lidí a čtyři právnické osoby. Jen spis má přes dvacet tisíc stran. Krátce před volbami startuje proces, jen do konce září je naplánován na šest dní.

„Jsem rád, že se konečně budu moci obhájit. Chci zopakovat, že jsem žádný úplatek nikdy nevzal a věřím, že mě nikdo nemůže odsoudit bez důkazů," řekl hejtman Martin Půta.

Soudní jednání je jen v září nařízeno na šest dní, minimálně první tři zabere jen čtení obžaloby a výslech jednotlivých obžalovaných. „Budu se snažit, aby ta kauza měla na moji práci a její výkon co nejmenší možný dopad," dodal s tím, že se chce se soudcem dohodnout na tom, zda musí být na soudním jednání přítomen po celou dobu. „V takovém případě si vezmu dovolenou,“ řekl.

Ten se vyjádřil i k obžalobě. „Projekt rekonstrukce kostela Máří Magdalény jsem podporoval, stejně jako jsem podporoval desítky dalších projektů. Myslím, že to je součást práce hejtmana,“ uvedl s tím, že u soudu chce vypovídat.

O kauze bude rozhodovat soudce Petr Neumann, jako přísedící je manželka Michala Hrona, tedy spolustraníka hejtmana. „Podali jsme námitku podjatosti, aby nevznikaly nejrůznější dohady, že si pan hejtman zařídil, aby rozhodoval někdo, kdo je mu blízký,“ řekl obhájce hejtmana Tomáš Gřivna s tím, že o tom rozhodne sám soud.

Kauza se táhne čtyři roky, teprve teď se dostala k soudu. Samotná obžaloba má dvacet tisíc stran. A podle obhájce se ještě potáhne. „Lze očekávat, že potrvá rok, spíše ještě déle,“ řekl.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Martin Půta, hejtman, soud, Marie Magdalena, Tomáš Gřivna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Půta míří k soudu. Budu vypovídat, žádný úplatek jsem nevzal, říká  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.