Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odročeno. Soud s hejtmanem Půtou se přesunul na prosinec kvůli přísedící

Soudní líčení ve věci korupční kauzy ohledně evropských dotací na opravu kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn skončilo velmi rychle a vlastně ani nezačalo. Soudce ho odročil kvůli námitce, že jednou z přísedících je manželka spolustraníka hejtmana Martina Půty. Líčení se tak přesunulo na prosinec.

Právě hejtman Půta je jedním z obžalovaných, kterých je v rozsáhlém případu třináct a čtyři právnické osoby. Líčení začalo v úterý v 9 hodin, do největší soudní síně dorazilo několik desítek lidí.

Soudce se pak s podanou námitkou na podjatost přísedící vyrovnal tak, že ji nevyhověl a chtěl pokračovat, obhájce hejtmana ale podal stížnost a k přezkoumání celé věci vyzval i státní zástupce. Po zhruba půlhodinové poradě pak soudce líčení odročil.

„Pokud by vrchní soud rozhodl, že námitce vyhoví, vraceli bychom se až do květnového neveřejného projednání. Dospěli jsme tedy k závěru, že posunutí hlavního líčení je z naší pozice výhodnější. V případě uznání námitky budeme schopni instalovat jiného přísedícího, který bude schopný se seznámit se spisem,“ řekl soudce Petr Neumann.

Celá kauza je velmi rozsáhlá, jen trestní spis má přes dvacet tisíc stran. Policie už v listopadu 2014 obvinila třináct lidí a čtyři firmy včetně hejtmana Martina Půty, který je obžalovaný z braní úplatku. Samotný hejtman začátek soudu přivítal. „Jsem rád, že se mohu obhájit. Nikdy jsem žádný úplatek nezval,“ řekl.

Přísedící je Zdeňka Hronová, manželka Michala Hrona, který je členem Starostů pro Liberecký kraj. Námitku proti přísedící podal sám hejtman se svým obhájcem. Chtěl předejít nejrůznějším spekulacím. „Pan Půta už byl v politických kruzích s tímto faktem konfrontován,“ vysvětloval u soudu obhájce hejtmana.

Celé líčení se tak posunuje o čtvrt roku, začít by mělo 4. prosince. S Půtou je v případu obžalováno dalších 12 lidí a zástupci čtyř firem GEPO, Metrostav, Developer CZ a Gallos. Obžaloba je viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozí jim tresty od pěti do 12 let vězení. Půta je obžalovaný z braní úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby, vinu ale od začátku odmítá.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soud, hejtman, Martin Půta, Liberecký kraj, Marie Magdalena, úplatek, Evropská unie, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odročeno. Soud s hejtmanem Půtou se přesunul na prosinec kvůli přísedící  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.