Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberečtí policisté hledají podvodníka. Přes mobilní aplikaci už lidem ukradl dva miliony

Z aplikace QRecorder, která slouží pro nahrávání hovorů, se vyklubal podvod. Volně přístupná aplikace totiž do telefonu nahraje vir a podvodník se pak dostane k údajům z internetového bankovnictví. Policie už ví o pěti případech, kdy poškození přišli dohromady o dva miliony korun.

„Z běžně používané aplikace, která slouží k nahrávání telefonních hovorů, se po její aktualizaci ve druhé polovině měsíce září 2018 stala hrozba, neboť obsahovala malware typu trojský kůň, na základě kterého pachatel získal zejména přístupové údaje k internetovému bankovnictví a SMS zprávám uživatele. Po získání těchto přístupových údajů do internetového bankovnictví si pak neznámý pachatel minimálně v 5ti případech převedl z účtů poškozených částku bezmála 2 milióny korun na bankovní účty u ČSOB a České spořitelny,“ popsala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Většinu bankovních účtů si u bank zřídil muž se jménem Andrei Grasu, podle rumunských policistů ale jde o falešné doklady. Z těchto účtů ale pak někdo vybíral v bankomatech. Jeho podobu zachytili bezpečnostní kamery. „Pokud jej někdo pozná, nebo ví, kde se tento muž nachází, ať kontaktuje policisty na linkce 158, anebo se obrátí na kterékoliv obvodní oddělení,“ dodala mluvčí.

Jednání pachatele kvalifikovali kriminalisté jako podezření z trestného činu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku s možnou trestní sazbou až 8 let odnětí svobody.

„V tuto chvíli je aplikace QRecorder z Google Play odstraněna, tedy není možné ji z oficiálního obchodu s aplikacemi pro operační systém Android stáhnout,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, podvod, aplikace, QRecorder, internetové bankovnictví, Československá obchodní banka, Česká spořitelna, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí policisté hledají podvodníka. Přes mobilní aplikaci už lidem ukradl dva miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.