Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dealer kvůli soudkyni strávil ve vazbě o osm dní déle. Hrozí jí osm let, souzena bude v Mělníku

Případem obžalované liberecké soudkyně Lenky Zhoufové se bude zabývat Okresní soud v Mělníku ve Středočeském kraji. Kauzu mu přidělil Vrchní soud v Praze.

„Hlavní líčení v této věci je nařízeno na 9. ledna 2019," řekl mluvčí mělnického soudu Jindřich  Špergl. Soudkyni hrozí až osm let vězení za trestné činy zbavení osobní svobody a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby se jich dopustila tím, že o prodloužení vazby zadrženého muže rozhodla až po zákonném termínu a na rozhodnutí napsala dřívější datum. Kvůli chybě soudkyně strávil muž stíhaný za drogové delikty osm dní nezákonně za mřížemi.

Vrchní soud kauzu přidělil do Mělníka

Státní zástupce podal letos v srpnu obžalobu na soudkyni k Okresnímu soudu v Liberci, kde Zhoufová pracuje. Tam ale měli pochybnosti o tom, zda se tím mohou zabývat. „Trestní věc JUDr. Zhoufové byla předsedou příslušného senátu předložena nejprve Krajskému soudu v Ústí nad Labem - pobočka Liberec, posléze pak Vrchnímu soudu v Praze spolu s podnětem k odnětí a přikázání věci jinému soudu z důvodu možné podjatosti všech soudců působících u Okresního soudu v Liberci," sdělil místopředseda Okresního soudu v Liberci pro trestní úsek Přemysl Pechlát. Vrchní soud podnět uznal za oprávněný a kauzu přidělil soudu vzdáleném od Liberce asi 90 kilometrů.

Případ Lenky Zhoufové

Zhoufová podle policie v roce 2016 o den propásla termín rozhodnutí o vazbě pro drogového dealera. Posléze ho antedatovala, muž kvůli tomu strávil osm dní nezákonně ve vazbě. Chybou soudkyně se loni zabýval kárný senát Nejvyššího správního soudu, který potrestal Zhoufovou snížením platu o 25 procent na jeden rok. Senát zvolil podle deníku MF Dnes mírnější trest, protože soudkyně byla do té doby bezúhonná a v justici teprve začínala. Do funkce soudkyně byla Zhoufová jmenována v roce 2015.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soud, justice, Liberec, Mělník, okresní soud, Vrchní soud v Praze, Středočeský kraj, Nejvyšší správní soud České republiky, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dealer kvůli soudkyni strávil ve vazbě o osm dní déle. Hrozí jí osm let, souzena bude v Mělníku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.