Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Liberci na druhý pokus začal soud s hejtmanem Půtou a dalšími v korupční kauze

Krajský soud v Liberci se v úterý opět začal zabývat korupční kauzou, v níž je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy. Trest hrozí i hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj), který je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hejtman od počátku obvinění odmítá.

Hejtman od počátku obvinění odmítá. U soudu popřel, že si řekl o úplatek či ho dokonce převzal. Trestní stíhání považuje za snahu odstranit ho z veřejného života. V dnešní výpovědi stíhání několikrát označil za účelové a následně odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. „Neexistovala situace, že by evropské peníze byly ohroženy," řekl Martin Půta.

Líčení jsou zatím naplánovaná tento týden do pátku a ještě na dva dny v příštím týdnu. Spis má podle státního zástupce Radima Kadlčka asi 2000 stran, obžaloba kolem 250 stran. Jen čtení obžaloby mu dopoledne zabralo skoro dvě a půl hodiny. Líčení se koná v největší jednací síni libereckého soudu, ani tak ale nestačila místa vyhrazená obhajobě. Obžalovaní s obhájci zabrali také celou pravou část hlediště s čtyřmi řadami, kde sedává veřejnost.

Hejtmanovi hrozí až deset let vězení

Půtovi hrozí pět až deset let vězení. Policie dospěla k závěru, že přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun získal v roce 2011 evropskou dotaci z ROP Severovýchod, tedy ještě před tím, než se stal Půta předsedou Regionální rady ROP Severovýchod. „Neměl jsem možnost ho nijak ovlivnit," uvedl Půta. Projektu při jeho nástupu do funkce předsedy regionální rady hrozilo, že nedostane žádnou dotaci, protože zástupce žadatele Jiří Zeronik byl pravomocně odsouzen za pokus uplácení. Zeronik, který je v tomto případě také obžalován, ale z funkce následně odstoupil. Podle Půty je úředníci a právníci upozorňovali, že když projekt jako dotační vyřadí, tak mohou čelit žalobě. Projekt tak pokračoval, veden byl ale jako rizikový. O dotaci tak podle hejtmana žadatel usilovat až poté, co bude stavba dokončená a budou provedené kontroly. Žádné evropské peníze na tento projekt nakonec vyplaceny nebyly.

Obžaloba se ale domnívá, že hejtman jednal ve prospěch projektu pod slibem úplatku od zástupců firmy Metrostav, která rekonstrukci dělala a stavbu předfinancovala. „V tomto orgánu (regionální rada) měl (Půta) zásadní postavení a při rozhodovací činnosti v rámci tohoto orgánu měl iniciovat přijetí dvou rozhodnutí, které byly výhodné pro žadatele o dotaci," uvedl státní zástupce Radim Kadlček. Za první rozhodnutí měl podle obžaloby slíbeno 800.000 korun a dostal půl milionu Kč. „Ve druhém případě mělo jít o převzetí jeho závazku vůči jednomu ze spoluobžalovaných společností Metrostav a.s, která za něj závazek uhradila," uvedl státní zástupce. Šlo o 30 tisíc korun. Půta to odmítá.

Kauza se týká i dalšího projektu

Kauza se týká i dalšího evropského projektu v Liberci, oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), která je obžalovaná jako právnická osoba stejně jako firmy Developer CZ, Gallos a Metrostav. Firma Metrostav se do řízení přihlásila i jako poškozená, požaduje náhradu škody od GEPO 43,5 milionu korun.

Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let. Právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Stíhaní jsou pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soud, korupce, Martin Půta, Liberecký kraj, dotace, Liberec, projekt, úplatek, Starostové a nezávislí, státní zástupce, Metrostav, Evropská unie, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci na druhý pokus začal soud s hejtmanem Půtou a dalšími v korupční kauze  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.