Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Výstavba nákupáku v Hodkovicích? Pod názvem obchodní areál se skrývá skladová hala

Na internetu se šířila informace, že by v Hodkovicích mohlo vyrůst obchodní centrum. Podle vedení města byla ale celá informace zkreslená, a tak na svých stránkách zveřejnilo příspěvek „jak to tedy je“. Podle projektu by totiž v Hodkovicích měla vyrůst skladová hala, která sice nabídne několik pracovních míst, ale také přitáhne do města stovky automobilů.

O záměru výstavby tohoto komplexu informoval Liberecký kraj skrze svou úřední desku. „Tím bylo zahájeno zjišťovací řízení k podanému oznámení. Kdokoli se nyní může ve lhůtě třiceti dnů k tomuto oznámení vyjádřit zasláním oznámení na Krajský úřad,“ sděluje starosta Markéta Khauerová na stránkách Hodkovic.

Pracovní místa, o která město nestojí

Dostupná dokumentace odhalila, že by v Hodkovicích nemělo vyrůst obchodní centrum ale skladová hala obchodního areálu, a to v průmyslové oblasti na místě provozovny Kovošrotu nedaleko železniční stanice. Nová hala by měla být tvořena třemi oddělenými prostory a vytvářet tak celkový komplex o rozloze téměř 27 000 metrů čtverečních, zároveň by došlo také k oplocení celého objektu.

Podle projektu by nová hala přinesla místním minimálně 200 pracovních příležitostí, vedení města se ale k projektu soukromého investora staví skepticky. „V našem městě se potýkáme s téměř nulovou nezaměstnaností. Vybudování tohoto obchodního areálu by tak znamenalo spíše nábor agenturních pracovníků a zaměstnanců ze zahraničí,“ komentuje místostarostka Helena Řezáčová.

Denně až 150 kamionů a 120 osobáků

Město se obává i dopravního zatížení a hluku. Podle nároků na dopravní a jinou infrastrukturu by navrhovaný objekt znamenal nárůst automobilů do této oblasti. „ V souvislosti s provozem záměru se předpokládá příjezd a odjezd maximálně 150 těžkých nákladních automobilů (kamionů) a 120 dodávkových a osobních automobilů (do nosnosti 3,5 t) za den,“ uvádí studie. Tyto vozy by využívaly blízkou silnici první třídy číslo 35 a rovněž i okružní křižovatku, která ale již nyní čelí velkému náporu automobilové dopravy.

Nová hala by se stala rušným logistickým překladištěm. „V této části provozu se nepočítá s žádným trvalejším skladováním, zásilky jsou na volné manipulační ploše provozu jen do té doby, než jsou umístěny do dopravního prostředku, který je bude dopravovat na místo určení, v ideálním případě se zásilky na manipulační ploše vůbec neskladují, jen se přemísťují mezi dopravními prostředky,“ vysvětluje dokumentace. Vedle skladování a překládání zboží by zde mohly probíhat i obchodní a prezentační činnosti.

Prostor plánovaného obchodního areálu je vyznačen červeně

Hodkovice se budou bránit

Jenže tento prostor o celkové plánované rozloze necelých 404 000 metrů čtverečních se podle místostarostky nelíbí ani místním, kteří v blízké ulici Pelíkovická směrem na Radoňovice bydlí. „Tato průmyslová oblast se nachází v blízkosti domů v části Nové Hodkovice. Plánujeme jistě podat proti tomuto oznámení námitky,“ konstatuje místostarostka. Dostupná dokumentace sice argumentuje tím, že nejbližší obytný objekt je vzdálen 350 metrů vzdušnou čarou a navíc je oddělen přírodní vyvýšeninou, tudíž by se hluk neměl místních příliš dotýkat, nicméně při našem jednoduchém přeměření na mapě se nejbližší obytný dům nacházel necelých 200 metrů, přičemž tato vzdálenost ani nebyla měřena od hranice plánované výstavby ale přibližně z jejího středu.

Starostka nyní vyzývá občany, aby neváhali a poslali své připomínky. „Kdo máte k návrhu jakékoli připomínky, doručte je v uvedené lhůtě na Krajský úřad Libereckého kraje. Zároveň sděluji, že město je připraveno hájit zájmy nás všech a k uvedenému návrhu podá námitky a připomínky,“ dodává Khauerová.

Takto vypadá prostor, kde by mohla vyrůst skladová hala

Foto pixabay.com, Dokumentace - oznámení záměru

Štítky Hodkovice, obchodní areál, doprava, hala, stavba, Hodkovice (Jívka), projekt, Liberecký kraj

Výstavba nákupáku v Hodkovicích? Pod názvem obchodní areál se skrývá skladová hala  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.