Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divácké násilí při sportovních a kulturních akcích? Policisté cvičili v aréně

Dvě stovky policistů z Libereckého i Ústeckého kraje ve středu nacvičovaly, jak se vypořádat s diváckými nepokoji na sportovních či kulturních akcích. Jako řádíci dav se prezentovali studenti Střední školy v Kateřinkách v Libeci a Akademie Vězeňské služby České republiky ve Stráži pod Ralskem.

„Divácké násilí je fenomén současné doby a policisté musí v těchto místech trénovat a vyzkoušet si postupy, aby dosáhli profesionality a došlo tak k rychlému zákroku proti konkrétním pachatelům," řekl náměstek krajského ředitele pro vnější službu Pavel Bartoš.

Podle něj musí být zákrok sofistikovaný a dobře nacvičený. „Většinou se hodně vyhodnocuje, než se k takovému zákroku dá pokyn, neboť takové situace nejsou jednoduché a může tam dojít i ke zranění," doplnil.

Policisté nacvičovali zákrok proti agresivním hokejovým fanouškům. „Nerespektovali během utkání návštěvní řád a doupouštěli se trestných činů či přestupků. Házeli lahve na ledovou plochu a fyzicky se napadali v sektoru fanoušků. Policisté trénují v reálných podmínkách to, co se může při takovém zápase skutečně odehrát,” popsala mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Právě proto musí policisté na tyto situace cvičit. „Cvičení krajské pořádkové jednotky probíhají pravidelně,  často na fotbalových nebo hokejových stadionech. Fanoušci z fotbalových stadionů, zejména ti radikálnější, se nám v poslední době přesouvají na hokejové zápasy a je potřeba, abychom byli připraveni tyto situace zvládnout," uvedl Petr Šikola, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Role rozvášněného davu se zhostili studenti škol v Kateřinkách a Stráži pod Ralskem. „Musí být hodně těžké udržet se v psychické rovnováze a takovou situaci dobře zvládnout. K tomu tam padají ze strany fanoušků vzájemné nadávky a urážky. Určitě je to pro mě velmi dobrá zkušnost, podívat se na takovou situaci z obou stran," řekl jeden z figurantů, student 3. ročníku Střední školy umělecko řemeslnné a oděvní Kateřinky Liberec.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, pořádková jednotka, stadion, násilí, diváci, Liberecký kraj, Stráž pod Ralskem, Vězeňská služba České republiky, Ústecký kraj, hokej, Pavel Bartoš, kulturní akce

Divácké násilí při sportovních a kulturních akcích? Policisté cvičili v aréně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.