Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po pěti letech stoupla kriminalita. Je to i hra s čísly, říká policejní ředitel

V Libereckém kraji po pěti letech stoupla kriminalita. Policisté loni vyšetřovali 9065 trestných činů, v roce 2017 jich bylo 8672. Nárůst je o 4,5 procenta. Mírně stoupla úspěšnost vyřešených případů, z 54 na 55 procent.

Za nárůstem počtu případů je zvýšená aktivita policistů na Jablonecku, kteří se zaměřují na hospodářské delikty páchané po internetu, a maření výkonu úředního rozhodnutí. „Myslím si, že je to do jisté míry hra s čísly. Na první pohled vypadá nepříznivě, ale nemyslím si, že by se nějak zásadně změnila bezpečnostní situace v rámci kraje," uvedl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Kriminalita stoupla jen ve dvou krajích

V republice nárůst kriminality zaznamenal už jen Plzeňský kraj, v ostatních regionech trestných činů ubylo. V Libereckém kraji meziročně přibylo 393 trestných činů, hlavní podíl na tom má právě hospodářská kriminalita. Loni policisté vyšetřovali 1375 případů se škodou za více než 380 milionů korun, v roce 2017 to bylo 1084 deliktů se škodu za téměř 233 milionů. Meziročně přibylo i běžných majetkových deliktů, jako jsou krádeže či vloupání. Policie v kraji loni vyšetřovala 4283 majetkových trestných činů, to je o 101 více než v roce 2017.

Naopak o 17 ubylo násilných trestných činů, policie loni řešila 726 skutků. Z toho bylo 79 loupeží, 75 případů vydírání a 38 znásilnění. Loni se v Libereckém kraji staly dvě vraždy a další byla ve stadiu přípravy. O rok dříve vyšetřovala policie jako vraždu šest případů.

Obě vraždy v lednu

Obě loňské vraždy jsou z ledna. Ve vietnamské večerce v liberecké části Vratislavice devětatřicetiletý muž 5. ledna ubodal o deset let starší prodavačku. Zasadil jí 14 ran nožem. Sám pak přivolal policisty a vydával se nejen za jednu z obětí trestného činu, ale i za poskytovatele první pomoci smrtelně zraněné ženy. Večerku na okraji Liberce přepadl, protože potřeboval 5000 korun na nájemné. Soud ho potrestal 18 lety vězení.

Podobně se zachoval loni 19. ledna i čtyřiatřicetiletý muž z Přepeř u Turnova, který zavolal na tísňovou linku záchranné služby. Žádal o výjezd lékaře ke své matce s tím, že v důsledku špatného zdravotního stavu zkolabovala. Výsledky pitvy ale potvrdily, že žena zemřela násilnou smrtí. Podle obžaloby muž svoji matku v opilosti uškrtil provazem, nepravomocně byl potrestán 13 lety vězení.

Autoři | Foto pixaby.com

Štítky kriminalita, Liberecký kraj, policie, trestný čin, vražda, Vladislav Husák, okres Jablonec nad Nisou, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pěti letech stoupla kriminalita. Je to i hra s čísly, říká policejní ředitel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.